Menu
Vladimir Putin under en TV-sendt tale tidligere denne måneden. Foto: Sputnik / Kreml / AP / NTB

Putin setter atomvåpen i høy beredskap

Russlands president Vladimir Putin setter atomvåpnene i økt beredskap som følge av det spente forholdet til Nato. USA kaller det en uakseptabel opptrapping.

Av NTB | 27.02.2022 14:49:31

Politikk: Bakgrunnen for Putins ordre er det forverrede forholdet til Vesten på grunn av Ukraina-konflikten.

I en TV-tale søndag viste Putin til det han kalte aggressive uttalelser fra Nato og de økonomiske sanksjonene som vestlige land har innført mot Russland.

– Vestlige land har ikke bare iverksatt uvennlige handlinger mot landet vårt innen den økonomiske sfæren. Høytstående tjenestemenn i ledende Nato-land har kommet med aggressive uttalelser knyttet til vårt land, sa Putin.

Derfor beordret han forsvarsminister Sergej Sjojgu og sjefen for generalstaben til å sette atomvåpenstyrkene i det som kalles «kampberedskap».

Forsvarsministeren sluttet seg til Putins vurdering.

USA og Sovjetunionen bygget opp arsenalene i løpet av den kalde krigen. Fortsatt anslås det at Russland og USA sitter på over 4.000 kjernefysiske stridshoder hver.

USA reagerer kraftig på Putins beslutning.

– Det betyr at president Putin fortsetter å trappe opp denne krigen på en måte som er totalt uakseptabel, og vi må fortsette å stoppe handlingene hans på den sterkest mulige måten, sier USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield til TV-kanalen CBS, gjengitt av Sky News.

Det hvite hus slutter seg til kritikken.

– Dette er et mønster som vi har sett fra president Putin gjennom denne konflikten, og det er at han fabrikkerer trusler som ikke eksisterer for å rettferdiggjøre økt aggresjon, sier Jen Psaki, pressetalsperson i Det hvite hus, til TV-kanalen ABC.

I et separat intervju med CNN kaller han Putins beslutning uansvarlig.

– Dette er farlig retorikk. Det er en ytterligere aggressiv retorikk som vi har sett de siste ukene, sier Stoltenberg i intervjuet, som er gjengitt av VG.

Russland og USA er landene i verden med de desidert største arsenalene av atomvåpen.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier i et intervju med BBC at Putins beslutning viser hvor alvorlig den russiske invasjonen av Ukraina er.

Flere nyheter: