Menu
Vladimir Putin under en TV-sendt tale tidligere denne måneden. Foto: Sputnik / Kreml / AP / NTB

Putin setter atomvåpen i høy beredskap – USA fordømmer «uakseptabel opptrapping»

Russlands president Vladimir Putin øker atomvåpenberedskapen som følge av det spente forholdet til Nato. USA fordømmer det de kaller en uakseptabel opptrapping.

Av NTB | 27.02.2022 15:19:14

Politikk: – Det betyr at president Putin fortsetter å trappe opp denne krigen på en måte som er totalt uakseptabel, og vi må fortsette å stoppe handlingene hans på den sterkest mulige måten, sier USAs FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, til TV-kanalen CBS, gjengitt av Sky News.

Bakgrunnen for Putins ordre er det forverrede forholdet til Vesten på grunn av Ukraina-konflikten. I en TV-tale søndag viste Putin til det han kalte aggressive uttalelser fra Nato og de økonomiske sanksjonene som vestlige land har innført mot Russland.

– Vestlige land har ikke bare iverksatt uvennlige handlinger mot landet vårt innen den økonomiske sfæren. Høytstående tjenestemenn i ledende Nato-land har kommet med aggressive uttalelser knyttet til vårt land, sa Putin.

Derfor har han beordret forsvarsminister Sergej Sjojgu og sjefen for generalstaben til å sette atomvåpen-styrkene i det som kalles «kampberedskap». Sjojgu sluttet seg søndag til Putins vurdering.

Russland og USA er landene i verden med de desidert største arsenalene av atomvåpen.

USA og Sovjetunionen bygget opp arsenalene i løpet av den kalde krigen. Fortsatt anslås det at Russland og USA sitter på over 4.000 kjernefysiske stridshoder hver.

Flere nyheter: