Menu
Russlands president Vladimir Putin under toppmøtet for ledere fra Samveldet av uavhengige stater (CIS) i Astana i Kasakhstan fredag. Foto: Konstantin Zavrazhin / Sputnik / Kreml via AP / NTB

Putin: Russland gjør alt rett i Ukraina

Russlands mål er ikke å ødelegge Ukraina, sier president Vladimir Putin og erkjenner at tidligere sovjetstater er bekymret som følge av krigen.

Av NTB | 14.10.2022 16:11:12

Politikk: – Det er ikke nødvendig nå med massive angrep. Det finnes andre oppgaver. Inntil videre. Og deretter vil det bli klart. Vi har ikke som mål å ødelegge Ukraina, sa presidenten om krigføringen.

Uttalelsene kom da Putin møtte pressen etter å ha møtt flere regionale ledere på et toppmøte i Kasakhstan fredag.

Putin sa at det russiske militæret utfører målrettede angrep mot allerede utvalgte mål. Ukraina ble rammet av omfattende russiske rakettangrep mot en rekke ukrainske byer mandag. Sivil infrastruktur og sivile bygninger ble truffet. Minst 19 mennesker ble drept og over 100 ble skadd.

– Det som skjer i dag, er ubehagelig. Men likevel, hadde vi ikke gjort det vi gjorde i februar, så ville vi vært i samme situasjon. Bare at forholdene ville vært verre for oss. Russland gjør alt rett i Ukraina, la han til.

Presidenten sa også at han ikke har planer om å mobilisere flere reservister. Mobiliseringen av hærens reservister vil være fullført om to uker, men det er ingen planer om å trappe den opp, hevder Putin.

– 222.000 av de 300.000 reservistene som det russiske forsvarsdepartementet sa ville bli kalt opp, har blitt mobilisert. Totalt er 33.000 av dem allerede i militære enheter, og 16.000 er involvert i militæroperasjonen i Ukraina, sa Putin.

Putin beskrev i utgangspunktet mobiliseringen som «delvis» og sa at bare de med kamp- eller tjenesteerfaring ville bli innkalt. Dekretet fra presidenten inneholdt imidlertid ikke noen spesifikke kriterier for hvem som kunne bli innkalt.

Russiske medier har skrevet om episoder hvor russiske styresmakter har forsøkt å få menn uten relevant erfaring til å verve seg i krigen. Blant dem også menn som av medisinske årsaker har vært unntatt militærtjeneste.

På spørsmål om han angret på noe, svarte Putin kontant «nei».

Nesten alle menn under 65 år er registrert som reservister i Russland. Til tross for det høye tallet på nye soldater, har mobiliseringsordenen fra Putin i september vist seg enormt upopulær i landet. Tusenvis av menn i stridsdyktig alder har forlatt Russland uten å ane når de kan reise tilbake.