Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB scanpix

Putin og Erdogan: Våpenhvile i Idlib fra midnatt

Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan har blitt enige om en våpenhvile i Idlib-regionen som trer i kraft ved midnatt.

Av NTB | 05.03.2020 19:16:37

Krig og konflikter: President Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom med kunngjøringen på en pressekonferanse etter å ha møtt hverandre i Moskva torsdag.

– Ved klokka 00.01 i natt, altså fra midnatt av, vil våpenhvilen iverksettes, sa Erdogan på pressekonferansen.

Putin opplyste at de to har blitt enige om et felles dokument som de håper kan danne grunnlaget for å få en slutt på kampene i Idlib-provinsen. De to påpekte videre at de håper avtalen vil få en slutt på de sivile lidelsene og den humanitære krisen i det nordvestre Syria.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov opplyser at Russland og Tyrkia neste uke vil opprette en sikkerhetskorridor og starte med felles patruljering langs den strategisk viktige motorveien M4 som forbinder Idlib med Latakia-provinsen mot kysten av Middelhavet.

Den syriske offensiven for å erobre de siste opprørskontrollerte områdene i landet har drevet nærmere 1 million mennesker på flukt og forårsaket store ødeleggelser og lidelser.

Over 50 tyrkiske regjeringssoldater er drept de siste ukene, 34 i et angrep i forrige uke. Det skjedde ved en feil ettersom de syriske styrkene ikke visste at det var tyrkiske soldater de angrep, sa Putin under åpningen av torsdagens møte med Erdogan.

Erdogan understreket imidlertid at «Tyrkia forbeholder seg retten til å gjengjelde med full styrke alle angrep fra Damaskus» til tross for den nye våpenhvileavtalen.

Idlib er den siste opprørskontrollerte provinsen i Syria. Tyrkia støtter flere opprørsgrupper og har sendt tusenvis av soldater inn i Idlib-provinsen, som siden desember har vært under angrep fra syriske regjeringsstyrker som har russisk flystøtte.

Flere nyheter: