reklame for Sheiken Bowling
Menu
Vladimir Putin forsikrer at han ikke har planer om å bli sittende ut over presidentperioden, som er omme i 2024. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Putin lover å ikke klamre seg til makten

Vladimir Putin sier at han vil gå av som russisk president i 2024 og ikke tøye loven for å beholde makten.

Av NTB | 07.03.2020 08:01:18

Politikk: – Det er ikke det at jeg ikke ønsker å beholde makten, jeg liker jobben min, sa den 67 år gamle presidenten i et møte med lokale politikere i byen Ivanovo fredag.

– Men det vil være uakseptabelt eller ødeleggende for landet dersom jeg tyr til triks for å forlenge mandatet. Det frykter jeg, dette kommer jeg ikke til å gjøre, sa Putin.

Endringene innebærer også at statsministeren og regjeringen får mer makt, på bekostning av presidenten.

Lovendringen, som alt er vedtatt i underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, betyr også at framtidige presidenter kun kan sitte i to perioder.

Putins presidentperiode er omme i 2024, og han forsikrer at grunnlovsendringene ikke har noe med ham selv og hans egen framtid å gjøre.

Kritiske røster hevder grunnlovsendringene er et forsøk fra Putin på å beholde den reelle makten i Russland, ved å fortsette som statsminister når presidentperioden er omme. Dette avviser han.

– Hva ville det bety? Det ville innebære en todeling av makten i landet, noe som vil være helt ødeleggende for Russland, sa han.

Spekulasjonene har vært mange etter at Putin i januar foreslo endringer i grunnloven som blant annet innebærer at det er nasjonalforsamlingen og ikke presidenten som skal utnevne statsminister og regjering.

– Dette dreier seg ikke om meg. Vi foreslår ikke endringer fem eller ti år fram i tid, men minst for 30 til 50 år. Dette handler ikke om den nåværende situasjonen, sa han fredag.

(©NTB)

Flere nyheter: