reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
President Vladimir Putin har erklært unntakstilstand i regionen hvor ulykken skjedde. Satelittbildet er fra det europeiske romfartsorganet ESA. Foto: European Space Agency via AP / NTB scanpix

Putin krever at selskap betaler for miljøkatastrofe i Sibir

Utslippet av over 20.000 tonn diesel kan være den verste miljøkatastrofen i den russiske delen av Arktis noensinne. Klimaendringene bidro trolig til ulykken.

Av NTB | 05.06.2020 22:03:57

Økonomi og næringsliv: Opprydningen etter utslippet anslås av selskapet Nornickel å koste en sum tilsvarende 1,4 milliarder kroner.

– Vi vil betale hva enn det koster, sa selskapets toppsjef Vladimir Potanin i en videosamtale med Putin fredag.

Potanin regnes som Russlands rikeste mann, og Putin ga ham klar beskjed om hvem som må betale for å bøte på skadene på miljøet.

Utslippet skjedde for en uke siden i nærheten av byen Norilsk i den arktiske delen av Sibir. 15.000 tonn diesel skal ha rent ut i elva Ambarnaja, som nå er enda mer forurenset enn den var i utgangspunktet.

Drivstoffet lekket ut av en tank ved et kraftverk som tilhører Nornickel, som driver gruver og smelteverk i flere land.

Russiske myndigheter meldte fredag om framgang i arbeidet med å håndtere utslippet. Mannskaper på stedet skal ha klart å hindre at dieselen forurenser større deler av vassdraget.

Oljelenser brukes for å unngå at diesel renner ut i innsjøen Pjasina. Dårlig vær og et terreng med mye sump og myr og få veier har gjort arbeidet vanskelig.

Russisk påtalemyndighet støtter denne teorien. En undersøkelse er nå igangsatt for å finne ut om det er fare for lignende ulykker ved andre industrianlegg i russiske områder med permafrost.

Miljøorganisasjonen WWF mener imidlertid at Nornickel har brutt lover og regler som skal hindre denne typen ulykker. Hadde området rundt tanken vært bedre sikret, kunne mye av drivstoffet vært stanset før det rant ut i elva.

Også president Putin har kritisert selskapet og sagt at ulykken ikke hadde skjedd hvis dieseltanken hadde blitt skiftet ut i tide.

– Det vil ta mange år før økosystemet er gjenopprettet, kanskje ti år minst. Ødeleggelsene er ganske betydelige, sa statssekretær Jelena Panova i det russiske miljødepartementet til nyhetsbyrået Tass torsdag.

Et utslipp av dette omfanget skal aldri tidligere ha skjedd i den russiske delen av Arktis. Miljøorganisasjonen Greenpeace sammenligner hendelsen med Exxon Valdez-ulykken utenfor Alaska i 1989.

På grunn av klimaendringene er permafrost i ferd med å tine i store områder både i Russland og Canada. Opptiningen kan potensielt føre til utslipp av store mengder klimagasser – noe som på sikt kan bidra til kraftigere global oppvarming.

President Vladimir Putin har erklært unntakstilstand i regionen hvor ulykken skjedde. En ansatt ved kraftverket er pågrepet, og det er ventet at vedkommende vil bli siktet.

Nornickel sier dieseltanken var bygget på permafrost som tiner på grunn av klimaendringene. Bevegelser i bakken kan ha fått konstruksjonen til å kollapse.

Elva Ambarnaja renner ut i en innsjø, og derfra renner en ny elv videre mot Nordishavet.

(©NTB)

Flere nyheter: