fbpx
Menu
Et satellittbilde av skogbranner i regionen Krasnojarsk i den østlige delen av Sibir 21. juli. Foto: Roskosmos / AP / NTB scanpix

Putin kaller inn hæren for å slukke skogbranner i Sibir

President Vladimir Putin har bedt forsvaret bistå i kampen mot enorme skogbranner i Sibir. Brannene forårsaker store klimautslipp og lokale miljøskader.

Av NTB | 31.07.2019 19:04:59

Natur og miljø: Flere russiske byer er innhyllet i svart røyk, og miljøvernere har kalt brannene en økologisk katastrofe.

– Etter å ha gjennomgått en rapport fra beredskapsministeren har Putin gitt forsvarsdepartementet instruks om å bidra til slukningsinnsatsen, heter det i en pressemelding fra Kreml som onsdag ble sendt til russiske medier.

Om lag tre millioner hektar sentralt og øst i Russland sto onsdag i brann, ifølge myndighetene.

Røyken har ikke bare rammet mindre steder, men også Tsjeljabinsk og Jekaterinburg, begge byer med over en million innbyggere. Flytrafikken er også rammet.

Om lag 2.700 brannfolk jobber allerede for å slukke brannene, melder nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge forsvarsdepartementet er ti fly og like mange helikoptre sendt til Krasnojarsk-regionen, som er blant de hardest rammede områdene.

Brannene har startet i forbindelse med tordenvær og temperaturer på over 30 grader. Kraftig vind gjør at de har spredt seg raskt, opplyser russiske skogmyndigheter. De fleste brannene raser i avsidesliggende områder.

Mens aske og røyk kan gi lokalbefolkningen helseskader, bidrar CO2-utslipp fra brannene til den globale oppvarmingen. I tillegg kan røyken få is og snø i Arktis til å smelte raskere hvis islagte områder dekkes med svart aske og sot.

(©NTB)

Flere nyheter: