Menu
President Vladimir Putin kom mandag til India, der han er ventet å undertegne flere forsvarsavtaler. Bildet ble tatt i Moskva i helgen. Foto: Sputnik / Kreml / AP / NTB

Putin håper å styrke båndene til India

Russlands president Vladimir Putin kom mandag til India på sin andre utenlandsreise siden starten av pandemien.

Av NTB | 06.12.2021 13:43:54

Økonomi og næringsliv: Her skal han drøfte forsvars- og energipolitisk samarbeid med statsminister Narendra Modi.

Bare én gang tidligere har Putin reist til utlandet siden starten av koronapandemien. Det var for å holde toppmøte med USAs president Joe Biden i Genève i sommer.

India hadde nære forbindelser til Sovjetunionen under den kalde krigen. De siste årene har India knyttet tettere bånd til USA – som, i likhet med India, ser med uro på Kinas voksende makt og innflytelse.

– Vennskapet mellom India og Russland har overlevd tidens tann, sa han til Putin under en videokonferanse tidligere i år.

Under Putins besøk er det ventet at landene vil undertegne flere forsvars- og handelsavtaler.

Tidligere har India avtalt å kjøpe russiske bakke-til-luft-raketter av typen S-400. Denne avtalen har imidlertid utløst misnøye i USA, som har bedt sine partnere styre unna russiske våpen om de vil unngå sanksjoner.

Nandan Unnikrishnan fra den indiske tankesmia Observer Research Foundation sier India er villig til å gå langt for å sikre flere forsvarskontrakter.

– Det har vært mye spekulasjon rundt forholdet mellom India og Russland og hvorvidt det vil rakne siden Russland har et nært forhold til Kina, mens India har et nært forholdt til USA, sier Unnikrishnan.

– Putins besøk gjør at vi kan legge den diskusjonen død, legger han til.

Modi håper trolig det vil være mulig å ha et godt forhold både til Russland og USA.

Men indiske myndigheter har et sterkt ønske om mer militært utstyr, delvis som følge av det konfliktfylte forholdet til Pakistan.

(©NTB)

Flere nyheter: