Menu
Fungerende PST-sjef Roger Berg på pressekonferansen lørdag ettermiddag. Foto: Javad Parsa / NTB

PST vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever terrortrusselnivået og vurderer masseskytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Av NTB | 25.06.2022 14:15:59

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum. 42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, opplyste Berg.

PST gjennomførte samtaler med 42-åringen i mai. Bakgrunnen var at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam.

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.

Flere nyheter: