Menu
Hedvig Moe, assisterende PST-sjef, sier Russland ser ut til å være i en presset og isolert situasjon. Det kan føre til at de tar større sjanser, frykter hun. Foto: Javad Parsa / NTB

PST vil ha bedre verktøy for å forebygge sabotasje

PST kan ikke bruke telefonavlytting for å forebygge sabotasje. Det bekymrer assisterende PST-sjef Hedvig Moe.

Av NTB | 30.09.2022 02:50:55

Politikk: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at de ikke har tilstrekkelige midler til å forebygge sabotasje i Nordsjøen og Barentshavet, melder NRK.

PST kan forebygge og etterforske terrortrusler ved hjelp av telefonavlytting og dataavlesning. Disse metodene kan de ikke bruke når de jobber for å forebygge sabotasje.

PST ba om dette i et høringssvar til Justisdepartementet fra i fjor.

– Når det gjelder forebygging av sabotasje, så kunne vi tenke oss å ha bedre metoder til rådighet. Det betyr bruk av tvangsmidler som dataavlesning og telefonavlytting, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NRK

PST har advart mot sabotasje mot olje- og gassinstallasjoner i mange år, blant annet gjennom sine årlige trusselvurderinger, og en egen rapport i 2020. Men nå er situasjonen mer kritisk.

– Vi vurderer at trusselen er enda høyere nå etter at Russland invaderte Ukraina og norsk gass har blitt viktigere, sier Moe.

– Russland ser ut til å være i en presset og isolert situasjon. Det kan føre til at de tar større sjanser.

(©NTB)

Flere nyheter: