Menu
PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på lørdagens pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen så raskt som mulig

Den terrorsiktede kvinnen, som kom hjem til Norge fredag kveld, vil bli avhørt så raskt som mulig, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Av NTB | 18.01.2020 12:55:12

Krig og konflikter: – Kvinnen blir fremstilt for varetektsfengsling på mandag og vi vil forsøke å gjennomføre avhør av kvinnen så snart som mulig. Vi legger selvfølgelig opp til et godt samarbeid med kvinnens advokat, sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

– Hjemhentingen har skjedd i det konsulære sporet, og PST har bistått Utenriksdepartementet, sa han videre.

Den 29 år gamle kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen sent fredag kveld. Kvinnen ble umiddelbart pågrepet ved ankomsten, og barna får nå helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet.

Familien befinner seg nå på Ullevål sykehus, og Sjøvold sa at politiet ikke er uvant med situasjoner hvor det kreves vakthold i forbindelse med slike midlertidige institusjonsopphold.

– Vår klare anmodning er å vise diskresjon for å skjerme barna i denne vanskelige tiden, sa PST-sjefen.

– Vi anser ikke at denne ene hjemkomsten endrer situasjonen, slik vi vurderer det nå. Det er imidlertid et vanskelig bilde. Det er flere som sitter i fengsel, flere som slipper ut, og flere som kommer tilbake. Derfor vil dette være en løpende vurdering, sa PST-sjefen.

Kvinnen er siktet for å ha vært en del av Jabhat al-Nusra, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, samt IS i perioden 2013 til 2019. Kvinnen har selv hevdet at hun kun har laget mat, vasket klær og tatt seg av barna.

– Det vi vet, er at kvinnene har vært en viktig del for å opprettholde kalifatet og deltatt i terrororganisasjon, sa Sjøvold.

– Vi har sammen med helsevesenet og barnevernet laget en plan for å ivareta barna i en krevende situasjon, sa Sjøvold.

Sjøvold sa også at PST var forberedt på at kvinnen skulle komme hjem og at de derfor allerede har startet etterforskningen i saken. Han tok også opp diskusjonen om trusselbildet i Norge knyttet til hjemkomsten.

(©NTB)

Flere nyheter: