Menu
PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på lørdagens pressekonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

PST: Den terrorsiktede kvinnens hjemkomst endrer ikke trusselbildet

Den terrorsiktede kvinnen som kom hjem til Norge fredag kveld, vil bli avhørt så raskt som mulig. Hjemkomsten endrer ikke trusselbildet i Norge, ifølge PST.

Av NTB | 18.01.2020 13:24:59

Krig og konflikter: – Kvinnen blir fremstilt for varetektsfengsling på mandag, og vi vil forsøke å gjennomføre avhør av kvinnen så snart som mulig. Vi legger selvfølgelig opp til et godt samarbeid med kvinnens advokat, sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

– Hjemhentingen har skjedd i det konsulære sporet, og PST har bistått Utenriksdepartementet, sa han videre.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til NRK at det er planlagt avhør av kvinnen på søndag. Det er også gjort rutinemessig beslag i saken.

Den 29 år gamle kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen sent fredag kveld. Kvinnen ble umiddelbart pågrepet ved ankomsten, og barna får nå helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet.

Kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, har varslet pressemøte om saken på søndag.

– Vi anser ikke at denne ene hjemkomsten endrer situasjonen, slik vi vurderer det nå. Det er imidlertid et vanskelig bilde. Det er flere som sitter i fengsel, flere som slipper ut, og flere som kommer tilbake. Derfor vil dette være en løpende vurdering, sa PST-sjefen.

Kvinnen er siktet for å ha vært en del av Nusrafronten, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, samt IS i perioden 2013 til 2019. Kvinnen har selv hevdet at hun kun har laget mat, vasket klær og tatt seg av barna.

– Det vi vet, er at kvinnene har vært en viktig del for å opprettholde kalifatet og deltatt i terrororganisasjon, sa Sjøvold.

– Vi har sammen med helsevesenet og barnevernet laget en plan for å ivareta barna i en krevende situasjon, sa Sjøvold.

PST har foreløpig ikke hatt «mye kontakt» med henne, ifølge Sjøvold.

– Noe av grunnen til at de er på sykehuset nå, er at atskillelsen skal gå ordentlig for seg. De helsefaglige råd som vi har fulgt, er at vi må være obs på barnas situasjon i en slik atskillelsesprosess. Men etter hvert vil barna bli helsevesenets og andre offentlige myndigheters ansvar, sa han.

Politiet ikke er uvant med situasjoner hvor det kreves vakthold i forbindelse med slike midlertidige institusjonsopphold, la Sjøvold til.

– Vår klare anmodning er å vise diskresjon for å skjerme barna i denne vanskelige tiden, sa PST-sjefen.

Sjøvold vil ikke si om det er aktuelt for PST å gjennomføre samtaler med barna.

– Det overlater jeg til fremdriften av etterforskningen å ta stilling til.

– Vi begynner ikke på «scratch». Det vil ta tid, men vi er en organisasjon som har god erfaring i å etterforske denne typen saker, sa han.

Han vil ikke si noe om hva de mener kvinnen har vært med på.

– Det blir en del av etterforskningen. Det som går på siktelsen, er deltakelse i terrororganisasjoner. Så vil dette vil bli et bevistema etter hvert, sa han.

Det ble tirsdag denne uken kjent at regjeringsflertallet gikk inn for å hente hjem kvinnen og de to barna fra Syria av hensyn til den syke sønnen på fem år. Frp har uttalt seg sterkt kritisk til avgjørelsen, som ble tatt mot deres vilje, og har varslet at de ønsker gjennomslag for en rekke «tydelige krav», ellers går de ut av regjering. Frp-leder Siv Jensen legger fram kravlista for statsminister Erna Solberg (H) på mandag.

Sjøvold tok også opp diskusjonen om trusselbildet i Norge knyttet til hjemkomsten.

Familien befinner seg nå på Ullevål sykehus.

Sjøvold sa også at PST var forberedt på at kvinnen skulle komme hjem, og at de derfor allerede har startet etterforskningen i saken.

(©NTB)

Flere nyheter: