Menu
Nils Christian Nordhus er advokaten til den IS-siktede kvinnen som nå er på vei fra Syria til Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

PST bekrefter: Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen

PST bekrefter natt til lørdag at de har pågrepet en 29 år gammel terrorsiktet kvinne som kom til Gardermoen sent fredag kveld.

Av NTB | 18.01.2020 00:39:43

Krig og konflikter: Kvinnen er siktet for deltakelse i to terrororganisasjoner i Syria. Hun blir trolig framstilt for varetektsfengsling mandag.

Utenriksdepartementet opplyser i en pressemelding natt til lørdag to norske barn og deres mor har fått bistand til retur fra Syria

De tre ble fulgt på reisen til Norge av personell fra Utenriksdepartementet med bistand fra norsk politi.

Kvinnen ble pågrepet av påtalemyndigheten umiddelbart etter ankomsten. Barna får helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet.

– Barna fortjener ro og må skjermes. Jeg håper dette respekteres, sier Søreide.

Den 29 år gamle norsk-pakistanske IS-siktede kvinnen og hennes to barn kom til Norge med et fly fra København sent fredag kveld.

Tirsdag ble det kjent at regjeringen hadde besluttet å hente hjem den terrorsiktede, norske IS-kvinnen, hennes fem år gamle sønn og datteren på tre år.

Kvinnen reiste til IS-kontrollert område i Syria i 2013. I løpet av oppholdet fikk hun to barn. Hun og barna har vært internert i den syriske flyktningleiren Al Hol nordøst i Syria, i rundt ti måneder.

Både politi, barnevern og helsepersonell var fredag kveld på plass på Gardermoen.

Saken om hjemhentingen av den lille familien har skapt voldsom misnøye i Frp, som nå truer med å gå ut av regjeringen med mindre de får innfridd en rekke nye krav.

Kvinnens advokat Nils Christian Nordhus har varslet en pressekonferanse etter at kvinnen og hennes barn har ankommet Norge.

– Bistand til hjemreise ble gitt på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos det ene barnet. Jeg er glad for at vi nå kan avslutte denne krevende konsulærsaken. Jeg takker alle som har bidratt i dette arbeidet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)

Ifølge TV 2 ble kvinnen eskortert av i underkant av ti personer fra flyet på Kastrup og til neste fly til Gardermoen. 29-åringen var da ikke iført nikab, men var tildekket med en jakke. Kvinnen ble geleidet helt til sist ut av flyet, men de to barna hennes var ikke å se.

Ifølge TV 2 har kvinnen fløyet med Austrian Airlines fra Arbil fredag ettermiddag. Deretter fra Wien til København og så videre til Oslo.

(©NTB)

Flere nyheter: