fbpx
Menu
ILLUSTRASJON: Kongsgården fra sjøen slik den kan ha fremstått i vikingtiden. Illustrasjon av Arkikon.

Prosjektlansering på Avaldsnes

I morgen torsdag blir det prosjektlansering av et nytt arkeologiske forskningsprosjekt og overrekkelse av gave ved Nordvegen historiesenter på Avaldsnes.

Av Egil M Solberg | 12.06.2019 08:41:46

Vikinghistorie: Klokken 10.00 torsdag 13. juni er det prosjektlansering av det arkeologiske forskningsprosjektet “Avaldsnes – Maktens havn” og overlevering av en fantastisk gave fra Sparebankstiftelsen SR-Bank.

Ordfører i Karmøy Jarle Nilsen åpner lanseringen.

Det blir i forbindelse med lanseringen arrangert en kort spasertur ned til jernalder og middelalderhavna på Avaldsnes.

Slik beskrives prosjektet

Avaldsnes har vært et europeisk maktsenter gjennom årtusener. Sporene kan leses i landskapet som gigantiske gravhauger, ruvende baustasteinsmonument og den flotte Olavskirken.

Her møtes sjøveiene mot nord, sør og vest, og herfra har den beskytta hovedleden langs kysten, Norðvegr, blitt kontrollert.

I 2017 avdekket arkeologer Norges fjerde kongsgård i stein fra middelalderen på Avaldsnes.

Men havnen nedenfor Avaldsnes har ikke vært gjenstand for utgravinger enda.

Sporadiske marinarkeologiske undersøkelser har vist at det finnes uberørte og unikt bevarte funn i kongsgårdens havneområde, særlig fra den hanseatiske perioden (13-1400-tallet).

Dette peker mot at det finnes en bortimot perfekt bevart middelalderhavn her.

Prosjektet “Maktens Havn” kombinerer arkeologi og teknologi fra offshoreindustrien i en innovativ og grensesprengende forskningsundersøkelse som vil avdekke nye sider ved vår felles kulturarv.

For å bedre forstå hvilken rolle havnen har spilt gjennom tusener av år, vil vi kartlegge og undersøke både rike funnlag og skip på havbunnen, og bygninger og monumenter på land.

De nye kulturminnene og kunnskapen som produseres vil være en betydelig styrking av Nordvegen historiesenter på Avaldsnes hvor nye museumsbygg og utstillinger skal bygges for å romme resultatene.

Flere nyheter: