reklame for smiaa
Menu
Spørsmålet om faktasjekk reises etter at det i flere uker har blåst rundt Marte Michelets bok om hjemmefronten utgitt på Gyldendal i 2018. Først fikk boken flere strålende anmeldelser, før motstemmer kom på banen med krass kritikk og anklager om gjentatte faktafeil, sviktende empiri og misvisende sitatkutt. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Prosa-redaktør foreslår statlig faktastøtte

Prosa-redaktør Merete Røsvik foreslår en offentlig ordning for faktasjekking av sakprosabøker. Forslaget blir ikke entusiastisk mottatt i bokbransjen.

Av NTB | 14.12.2020 05:23:03

Kultur og underholdning: – Kunne det være en idé å opprette en offentlig støtteordning for faktasjekking av bøker? spør Prosa-redaktør Merete Røsvik i en lederartikkel i tidsskriftets nyeste nummer, ifølge Klassekampen.

Spørsmålet kommer etter at det i flere uker har blåst friskt rundt Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?», utgitt på Gyldendal i 2018.

Overfor Klassekampen utdyper Røsvik at hun gjerne skulle sett at forlagene la mer penger i arbeidet med sakprosabøker.

– Jeg ser for meg at forlagene kunne fått mulighet til å søke om støtte til dette, særlig når det gjelder de mest kompliserte utgivelsene. Det ville gitt forlagene rom til å betale dedikerte faktasjekkere som kunne gått helt ned på detaljnivå, som å kvalitetssikre sitater og referanser.

Sjefredaktør i J.M. Stenersens forlag, Cathrine Sandnes, mener det allerede finnes gode rutiner for faktasjekking i ethvert seriøst forlag. Sjefredaktør Tuva Ørbeck Sørheim i Kagge sier hun ikke klarer å se at det er statens ansvar å bidra til forlagenes faktasjekking.

(©NTB)

Flere nyheter: