Menu
Statsminister Scott Morrison møtte pressen etter å ha gjort sin borgerplikt i Sydney. Foto: Mark Baker / AP / NTB

Prognoser: Morrison mister flertallet i Australia

Regjeringen til Scott Morrison ligger an til å miste flertallet i nasjonalforsamlingen i Australia, ifølge to valgprognoser.

Av NTB | 21.05.2022 13:30:54

Politikk: Prognosene er utarbeidet for TV-kanalene Sky News og ABC og omtalt av nyhetsbyrået Reuters.

De tyder ikke på at Morrisons koalisjonsregjering vil kunne fortsette. Men heller ikke opposisjonspartiet Labor ligger an til å få flertall.

I stedet ser det ut til at flere mindre partier og uavhengige kandidater som vil prioritere klimatiltak, har vind i seilene.

I forkant av valget lørdag har meningsmålinger pekt i retning av den første valgseieren for Labor på 15 år.

Også sittende statsminister Scott Morrison gjorde sin borgerplikt i Sydney. Han lovet lavere skatter og ansvarlig styring av økonomien hvis han får fortsette.

Valglokalene stengte først på den australske østkysten, og stemmetellingen begynte der på formiddagen norsk tid.

Lange køer dannet seg utenfor flere av valglokalene da de åpnet. Vel 17 millioner australiere har anledning til å stemme.

Meningsmålingene den siste tiden har tydet på at Morrisons konservative koalisjon vil miste grepet om makten – og at Labor kan få sin første valgseier siden 2007.

Marginene har imidlertid vært små, og Morrison har håpet på en gjentakelse av valget i 2019. Også den gang ledet Labor på målingene, men regjeringspartiene kom sterkt på slutten og dro seieren i land.

Australia er svært utsatt for hetebølger og tørke etter hvert som kloden blir varmere. Samtidig er landets økonomi i stor grad avhengig av kullkraft, kullgruver og andre næringer som forårsaker store utslipp.

Morrisons regjering har fått internasjonal kritikk for sin klimapolitikk, og Labor lover å skjerpe landets utslippsmål.

Ved årets valg har uavhengige borgerlige kandidater med fokus på klimapolitikk stilt til valg i velstående områder der Morrisons Liberale parti tradisjonelt har stått sterkt.

– Jeg er veldig positiv og håper på et godt resultat i kveld, sa Labor-leder Anthony Albanese da han avga stemme i Sydney.

Halvparten av senatorene i nasjonalforsamlingens overhus, samt hele underhuset, er på valg.

De siste årene har Australia vært preget av pandemi, svært strenge smitteverntiltak, skogbranner, flom og andre former for ekstremvær. Klimaendringene har vært en av sakene som har preget valgkampen.

(©NTB)

Flere nyheter: