Menu
Professor Nils Chr. Stenseth mener vi må være forberedt på flere viruspandemier. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier

Det vil komme flere alvorlige virus-pandemier senere. Derfor bør vi studere hvordan koronaviruset sprer seg slik at vi kan være bedre forberedt, sier professor.

Av NTB | 23.03.2020 11:01:42

Medisin og helse: – Nå bør vi samle mest mulig data om spredningen av koronaviruset og effektene av tiltakene som blir satt i verk. Da kan vi nemlig utvikle kunnskap som gjør oss bedre forberedt neste gang vi blir rammet, sier professor Nils Chr. Stenseth i en pressemelding fra Universitetet i Oslo (UiO).

Stenseth, som blant annet tidligere har ledet forskningssenteret CEES (Senter for økologisk og evolusjonær syntese) ved UiO i ti år, har allerede begynt å tenke på den neste pandemien.

– Ved å samle data fra ulike deler av verden, hvor myndigheter har iverksatt ulike strategier for å bekjempe epidemien i sine respektive land, vil vi kunne få data som kan brukes til å vurdere hvilke tiltak som fungerte og hvilke tiltak som ikke fungerte, sier han.

– Derfor er det viktig at vi tenker globalt og langsiktig og innhenter mest mulig informasjon om koronaviruset og spredningen mens vi har muligheten, sier Stenseth.

Professoren mener helsemyndighetene i Norge burde legge opp til at flest mulig av dem som har symptomer på virusinfeksjon, også blir testet, selv om det ikke finnes ressurser til å analysere disse testene nå.

– Vi kan heller få disse testene analysert etterpå. Slike data vil nemlig bli veldig verdifulle i den forskningen som kan bidra til å skape bedre beskyttelse neste gang, sier Stenseth.

(©NTB)

Flere nyheter: