Professor Bernt Hagtvet: – Norge må bryte de diplomatiske forbindelsene med Israel
Norge må bryte de diplomatiske forbindelsene med Israel, krever professor Bernt Hagtvet og får støtte fra flere. Uklokt, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og den erfarne diplomaten Kai Eide.
Kriminalitet og rettsvesen: Hagtvet er professor i statsvitenskap ved Oslo Nye Høyskole og professor emeritus ved Universitetet i Oslo.
I et innlegg i Aftenposten retter han kraftig kritikk mot Israel, som han omtaler som en pariastat, og han kommer med en klar oppfordring til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
– Kall hjem ambassadøren i Tel Aviv og legg ned ambassaden, skriver Hagtvet.
– Israel har for lengst sluttet å høre på Norge, det argumentet er tomt. Det Norge kan gjøre nå, er å vise vei i Europa, og si at dette finner vi oss ikke i, sier han.
– Dersom Israel hadde vært en normal stat, så ville diplomatisk brudd ha vært en selvfølge for lenge siden. Problemet med Israel er at en hel verden – av gode grunner – bærer på en skyldfølelse etter holocaust, sier han.
– 60.000 palestinere er drept, mange av dem i matkø, og man vet ikke engang hvor mange barn som ligger under ruinene. Nå snakkes det også om deportasjon av et helt folk. Hvem var det som gjorde det sist, jo det var Nazi-Tyskland, sier Hagtvet.
– Vi mener det vil være fornuftig at en norsk professor tenker seg godt om før han sammenligner evakuering av sivile fra en krigssone på Gaza med Nazi-Tysklands systematiske forfølgelse og forsøk på utryddelse av jøder i Europa, heter det i ambassadens svar til NTB.
– Slike sammenligninger er intet annet enn useriøse, heter det videre.
– Situasjonen på Gazastripen og Vestbredden blir jo bare verre og verre. Det som skjer der, er forferdelig, og det kommer stadig nye israelske utspill, nå sist konkrete planer om å lage en konsentrasjonsleir i Gaza, sier han til NTB.
– Jeg har lenge spurt meg selv om det er noe poeng å ha diplomatiske forbindelser med Israel, de hører bare på USA uansett, sier Einarsen.
– Jeg støtter analysen til Hagtvet, sier han til NTB.
– Det første skrittet må være å trekke oljefondet ut av Israel, forby handel med israelske selskaper knyttet til okkupasjonen og boikotte israelske akademiske institusjoner, men ikke personer, det er viktig, sier Tveit.
– Selvsagt må regjeringen også fortsette samarbeidet med andre land for å presse Israel. Dersom ikke Israel stanser folkemordpolitikken på Gaza og Vestbredden, så bør et diplomatisk brudd være neste steg, sier han.
– Jeg er helt enig med Hagtvet, men et slikt brudd vil nok ikke skje, sier han til NTB.
– Når det er sagt, står det respekt av det som sies og gjøres fra Norge. Trekløveret Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Andreas Kravik er sterkt, sier Wibe.
– Uten diplomatiske relasjoner svekker vi muligheten til å påvirke og bidra i politiske prosesser. En varig løsning på Israel-Palestina-konflikten forutsetter at verden fortsatt fører dialog med begge parter, sier han til NTB.
– Selv om Norges forhold til den sittende israelske regjeringen er anstrengt, mener jeg Norge – og andre land som arbeider for en løsning – må ha kontakt med Israel, sier Eide.
– Som venn av Israel og det israelske folket sier vi tydelig fra om brudd på folkeretten, legger han til.
– Et diplomatisk brudd ville være et feilgrep, det vil etter min mening ikke tjene palestinernes interesser, sier han til NTB.
– Jeg er også tilhenger av kraftigere tiltak for å markere våre synspunkter, men det må skje sammen med andre europeiske land, sier Eide, som beskriver dagens sanksjoner som små markeringer og ord.
– Det er en graverende feil fra europeisk side å ikke reagere kraftigere på det som skjer. Det er en uakseptabel unnlatelse og ikke i tråd med de verdier som Europa står for, sier han.
Deler du Hagtvets syn på Israel som en pariastat?
– Det er en apartheidstat, sier Eide.
– Det tragiske er at dette er en politikk som står i dyp motstrid til den jødiske humanismen, som har gitt verden så mye. Jeg syns det er veldig, veldig leit, sier han.
Hagtvet oppfordrer også finansminister Jens Stoltenberg (Ap) til å sørge for at oljefondet trekkes ut av israelske bedrifter og finansinstitusjoner.
– Vi er et søkkrikt land som kan la være å investere i israelske bedrifter som medvirker til det som skjer i Gaza, sier han.
Det har ikke lykkes NTB å få Stoltenbergs kommentar til oppfordringen, men statssekretær Ellen Reitan (Ap) i svarer på hans vegne.
– Fondet er ikke, og skal ikke være, investert i selskaper som medvirker til at stater begår brudd på folkeretten. Dersom det avdekkes at selskaper medvirker til en stats folkerettsbrudd, skal fondet trekkes ut. Det er det faglig uavhengige Etikkrådet som har ansvaret for å vurdere hvilke selskaper som eventuelt er i brudd med de etiske retningslinjene, sier hun.
Overfor NTB utdyper Hagtvet kravet.
Israels ambassade i Norge ønsker ikke å kommentere detaljene i Hagtvets utspill.
– Jeg støtter Hagtvet i at det kan være nødvendig i å gå til et slikt skritt, sier jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen.
Tidligere NRK-korrespondent Odd Karsten Tveit, som har skrevet ti bøker om Midtøsten, blant dem flere om forholdet mellom Norge og Israel, mener også at diplomatisk brudd bør vurderes.
Odd Wibe, som har vært norsk ambassadør i flere land i Midtøsten, ledet Midtøsten-seksjonen i Utenriksdepartementet og vært hovedlærer ved Forsvarets høgskole, stiller seg også bak Hagtvets utspill.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) avviser Hagtvets krav om at Norge må bryte de diplomatiske forbindelsene med Israel.
Utenriksministeren får støtte fra en av Norges mest erfarne diplomater, Kai Eide, som også har vært fredsmekler på Balkan og FNs spesialutsending i Kosovo og Afghanistan.
Det er ikke ofte i internasjonal politikk at vi har en situasjon der en leders fortsatte stilling, statsminister Benjamin Netanyahu, er avhengig av å fortsette en krig, sier Hagtvet.
(©NTB)