Menu
Et amerikansk flagg på New York-børsens fasade i juni. Året har vært preget av kraftig inflasjon, men de siste tallene viser at prisveksten nå demper seg. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

Prisveksten avtar i USA – børsene steg

Inflasjonen i USA har falt til 7,1 prosent på årsbasis. Det er overraskende lavt. Børsene reagerte med kraftig oppgang, mens dollarkursen falt.

Av NTB | 13.12.2022 23:56:44

Økonomi og næringsliv: Det er femte måned på rad at tallene fra USAs arbeidsmarkedsdepartement viser at den årsbaserte prisstigningen faller.

I juni nådde inflasjonen en topp på 9,1 prosent. I oktober hadde den falt til 7,7 prosent, for deretter å falle videre til 7,1 prosent i november. Analytikerne hadde i snitt ventet en inflasjon på 7,3 prosent.

Markedsanalytikere gleder seg over utviklingen.

– Det er en virkelig god inflasjonsrapport som viser lavere inflasjon enn ventet. Inflasjonen i USA faller for femte måned på rad og er nå på det laveste nivået i år, sier sjeføkonom i Dansk Industri, Allan Sørensen, til Ritzau.

At tallene var positivt nytt viste seg også ved at den usedvanlig høye dollarkursen sank med 1 prosent mot euroen og britiske pund, samt med nesten 2 prosent mot japanske yen. I tillegg steg oljeprisen med over 1 dollar per fat.

Inflasjonstallene gjorde også utslag på børsene i Asia og Europa, der kursene steg kraftig rett etter at tallene ble offentliggjort.

Ved stengetid hadde Dow Jones hatt en oppgang på 0,3 prosent, mens S&P 500 og Nasdaq økte henholdsvis 0,7 og 1 prosent.

Tallene minsker presset på den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, som allerede har hevet renta seks ganger i år for å tøyle den kraftige prisstigningen. Selv om pilene peker i riktig retning, ligger det onsdag an til nok en oppjustering.

Da kan styringsrenten bli oppjustert med 0,5 prosentpoeng, noe mindre enn rentehevingen på 0,75 prosent etter de fire siste rentemøtene.

Lavere priser på bensin, strøm og bruktbiler var med på å trekke prisveksten ned i måneden som gikk.

Tallene innebærer at konsumprisindeksen steg med 0,1 prosent fra oktober til november, ikke 0,3 prosent slik analytikerne hadde ventet.

Dermed lå det også an til en god dag på Wall Street. I handelen før børsene åpnet, steg S&P 500 med rundt 2,8 prosent. Dow Jones og Nasdaq viste også en tydelig oppgang.

Flere nyheter: