Menu
Mellom klokken 8 og 9 på morgenen blir strømprisen 3,90 kroner per kilowattime i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Prishopp på strøm fredag – Høyeste strømpris så langt i år

Fredag setter strømprisen årsrekord i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen blir strømprisen 3,90 kroner per kilowattime (kWh).

Av NTB | 03.03.2022 13:41:19

Økonomi og næringsliv: Det viser endelige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool. Det er den høyeste strømprisen i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge så langt i år.

Ukraina-krigen og høyere gasspriser er en av årsakene, selv om det uansett hadde blitt forholdsvis dyrt, sier kraftanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til E24.

– Det blir ganske kjølig i hele Norden, og så er det lite vindkraft. Men det blir ekstra dyrt på grunn av Ukraina, det er det absolutt ingen tvil om, sier Seland.

– Det er ekstrempriser på strøm på kontinentet nå etter at både gasspriser og kullpriser har steget til rekordnivå, sier kraftanalytikeren.

I resten av landet er imidlertid strømprisen en helt annen. I Midt-Norge blir prisen 0,20 kroner per kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir prisen 0,18 kroner.

Snittprisen i landet vil fredag ligge på 1,26 kroner per kWh.

Den høyeste døgnprisen på strøm fredag finner vi i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge på 2,00 kroner per kWh.

Deretter kommer Midt-Norge med en døgnpris på 0,16 kroner og Nord-Norge med en døgnpris på 0,16 kroner

På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie.

I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 23 og 00 i Midt- og Nord-Norge, da på 0,15 kroner.

Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 1,68 kroner.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. Dusjer man i ti minutter, brukes det cirka 6,5 kWh, men det avhenger av hvor mye vann dusjhodet leverer.

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh), og et eventuelt påslag fra strømselskapene.

Flere nyheter: