Menu
Prisen på europeisk gass gikk rett til værs mandag etter fredagens kunngjøring fra Gazprom om at Nord Stream 1 forblir stengt på ubestemt tid. Illustrasjonsfoto: Markus Schreiber / AP / NTB

Prishopp på europeisk gass

Gassprisen i Europa steg med hele 30 prosent mandag morgen etter at russiske Gazprom før helgen opplyste at de ikke vil starte leveransene igjen som planlagt.

Av NTB | 05.09.2022 08:20:46

Økonomi og næringsliv: Det er prisen på gass for levering neste måned som stiger kraftig mandag morgen, skriver Dagens Næringsliv og viser til Bloomberg.

Gassflyten gjennom rørledningen Nord Stream 1 har vært kraftig reduserte de siste månedene. I slutten av forrige uke var ledningen stengt på grunn av vedlikehold, men skulle etter planen åpnes igjen lørdag. I stedet opplyste Gazprom fredag kveld – etter at handelen med europeisk gass var avsluttet – at Nord Stream 1 vil forbli stengt på ubestemt tid.

Beskjeden har gjort at flere land, deriblant Tyskland, Finland og Sverige har lagt fram økonomiske støttepakker til energisektoren for å lette trykket fram mot vinteren.

– Man trenger ikke være kjempekonspiratorisk for å se at dette er en form for økonomisk krigføring mellom Russland og Europa, sier råvareanalytiker Christian Kopfer ved den svenske Handelbanken til nyhetsbyrået TT.

(©NTB)

Flere nyheter: