Menu
Kjøtt er blant matvarene som har hatt størst prisutvikling det siste året. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Prisene har økt med 6,3 prosent det siste året

Uvanlig høy vekst i matvareprisene og drivstoffprisene har ført til en økning i konsumprisindeksen på 6,3 prosent de siste tolv månedene.

Av NTB | 11.07.2022 10:13:05

Økonomi og næringsliv: Prisveksten det siste året var 0,6 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersendringen i mai, som allerede var svært høy.

– I juni var det først og fremst økte priser på drivstoff og matvarer som gjorde at vi fikk en ytterligere heving i tolvmånedersveksten. Matvareprisene økte uvanlig mye, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Prisen på matvarer har økt med 5,6 prosent det siste året. Det er kjøtt og kornprodukter som har økt mest, med henholdsvis 9,4 og 5,2 prosent.

– En så stor økning i matvareprisene fra mai til juni er uvanlig. Vanligvis ser vi de største bevegelsene i matvareprisene i februar og juli, som er tidsvinduene der leverandørene kan justere prisene inn mot matvarekjedene, sier Kristiansen.

Strøm og drivstoff fortsetter å være utgiftsposter med stor prisoppgang. Nordmenns strømutgifter var i juni 28,4 prosent høyere enn i juni i fjor.

Fra mai til juni i år steg prisene på drivstoff med 12,8 prosent. Sammenlignet med juni 2021 var de 56,4 prosent høyere i juni i år.

Uten regjeringens strømstøtte hadde den totale prisveksten vært på 8,2 prosent.

Ved forrige tolvmånedersendring var prisveksten på 5,7 prosent. Det var den høyeste prisveksten siden 1988.

I eurosonen har prisveksten det siste året vært på 8,6 prosent.

Fra mai til juni steg matvareprisene med 2 prosent.

Inflasjon justert for avgiftsendringer og energivarer, ofte kalt kjerneinflasjon, var på 3,6 prosent det siste året. Det er rett under den høyeste tolvmånedersendringen i kjerneinflasjon på 3,7 prosent i 1995.

Flere nyheter: