Menu
President Donald Trump tar av seg munnbindet før han går inn i Det hvite hus etter å ha blitt utskrevet fra Walter Reed-sykehuset. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

President Trump utskrevet og hjemme i Det hvite hus

President Donald Trump spaserte mandag kveld ut av sykehuset der han har vært innlagt i tre dager for covid-19. Behandlingen fortsetter i Det hvite hus.

Av NTB | 06.10.2020 01:38:00

Medisin og helse: Trump hadde på seg munnbind og knyttet neven i været da han gikk mot en svart SUV som kjørte ham de få meterne til helikopteret som fløy ham fra Walter Reed-sykehuset til Det hvite hus.

Vel framme ved inngangsdøra, tok han av seg munnbindet, stappet det i lomma og ga tommel opp-tegn før han gikk inn i Det hvite hus. Han sa han følte seg bra.

Like før han ble utskrevet, tvitret han at han snart er tilbake på valgkampsporet, og like etter at han var tilbake i Det hvite hus, tvitret han at han er klar til å gå tilbake til arbeidet, og at han kanskje nå er immun mot koronaviruset.

Det er også uklart hvor alvorlig syk Trump har vært. Men at han måtte få oksygen på grunn av brått fall i oksygenmetningen og høy feber, tyder på at det var alvorlig. Conley sa at han ikke er helt ute av faresonen på enda en uke.

Han fortsetter behandlingen i Det hvite hus, der han følges 24 timer i døgnet av et team med leger og sykepleiere, og der man har det meste av det medisinske utstyret som trengs.

– Ikke være redd for covid. Ikke la det dominere livet ditt, skrev Trump på Twitter mandag.

I Twitter-meldingen skryter han av medisinene som er utviklet mot covid-19 mens han har vært president.

– Vi har utviklet, under Trump-administrasjonen, noen virkelig gode medisiner og kunnskap. Jeg føler meg bedre enn jeg gjorde for 20 år siden, skriver han.

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan ved University Feinberg School of Medicine.

Også Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, som gjorde det klart at han er glad for at Trump er på bedringens vei, advarte mot å tro at viruset ikke er et problem.

Selv før Trumps omstridte bilutflukt fra sykehuset for å vinke til tilhengere hadde Secret Service-agenter uttrykt bekymring for den lettvinte holdningen til munnbind og sosial distansering i Det hvite hus, men at det var lite de kunne gjøre med det.

Både Khan og professor David Nace ved University of Pittsburgh frykter at Trump ikke vil holde seg isolert, og at han ikke har lært leksa om munnbind.

– Vi vet han hater munnbind, vi vet han hater å føle seg bundet, vi vet han er uforutsigbar. Alle andre amerikanere må forholde seg til en ti dager lang isolat-periode, sier Nace.

Andre som er smittet, er Trumps kone Melania, hans nære rådgiver Hope Hicks, tidligere rådgiver Kellyanne Conway, senatorene Mike Lee og Thom Tillis, valgkampsjef Bill Stepien, Republikanernes leder Ronna McDaniel, Trumps personlige assistent Nicholas Luna og tidligere guvernør Chris Christie, som ligger på sykehus.

Det er uklart hvor lenge han blir i karantene i Det hvite hus. Legen hans, Sean Conley, sa mandag morgen at han fortsatt er smittebærende, og smittevernreglene tilsier da at man bør være i karantene i ti dager.

Før han reiste hjem fra sykehuset, ba Trump amerikanerne om ikke å være redd for koronaviruset.

Meldingen om ikke å være redd for viruset, provoserer smitteeksperter og tyder på at sykdommen ikke har fått ham til å revurdere sin ofte nonchalante og lettvinte holdning til det farlige viruset som har rammet både hans kone og flere sentrale personer i statsapparatet.

Utskrivingen fra sykehuset reiser spørsmålet om hvordan Det hvite hus skal beskytte andre i Det hvite hus mot viruset som fortsatt herjer i Trumps kropp.

Mens Det hvite hus fortsatt driver smittesporing etter arrangementet i Rosehagen for over en uke siden der smitten spredte seg i Trumps innerste krets, kunngjorde pressetalskvinne Kayleigh McEnany at hun også har testet positivt.

Flere nyheter: