Menu
USAs president Joe Biden kommenterer mellomvalget dagen derpå. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

President Joe Biden om USAs mellomvalg: – En god dag for demokratiet

Dagen etter mellomvalget sier USAs president Joe Biden at demokratiet er i god behold. Han hinter i tillegg at han muligens tar gjenvalg i 2024.

Av NTB | 09.11.2022 22:31:00

Politikk: – Den røde bølgen uteble, men hver plass vi mister, gjør vondt, sier han i en tale onsdag.

Det har vært svært jevnt i flere delstater og er derfor fortsatt usikkert hvem som får kontroll over Senatet. I Representantenes hus ligger det an til at Republikanerne får flertall.

Det betyr at det politiske landskapet blir vanskeligere for den demokratiske presidenten å manøvrere i.

– Jeg ser ingen fundamentale endringer på noen måte. Til tross for velgermisnøye, må vi følge vår politiske plan, sier han videre.

Han legger til at han er forberedt på å jobbe sammen med Republikanerne.

– Jeg vil jobbe med mine republikanske kolleger. Fremtiden til Amerika er for lovende til å være fanget i politisk krig, sier presidenten.

– Velgerne har sendt et klart budskap. De ønsker at vi bevarer demokratiet vårt, sier han og legger til at det har vært satt på prøve flere ganger de siste årene.

– Det endelige resultatet er ennå ikke klart, men en stor rød bølge ble det altså ikke, sier Biden.

Den halvveise kunngjøringen kommer på samme tid som ekspresident Donald Trump også har hintet om at han stiller på nytt i det neste presidentvalget. Som kjent vant Biden over Trump i valget i 2020.

I tillegg sier Biden at han er fast bestemt på å få den amerikanske basketballspilleren Brittney Griner hjem. Hun risikerer ni år i fangeleir for narkosmugling.

Han håper at Russlands president Vladimir Putin er mer villig til å forhandle etter at mellomvalget er over.

– Demokratene gjorde et godt mellomvalg, men velgere er likevel frustrerte. Det forstår jeg, sier Biden.

Samtidig kommer Biden med et stikk til pressen for at flere medier i forkant av valget spådde at Republikanerne ville seile enda mer fram enn hva det foreløpige resultatet viser.

Biden varsler også at han muligens stiller til gjenvalg i 2024. Det skal han kunngjøre i starten av 2023. Han sier at avgjørelsen nemlig vil bli tatt sammen med familien.

Presidenten snakket også om Russlands tilbaketrekning i Kherson, øst i Ukraina. Han hevder at tilbaketrekningen er et tegn på den russiske hæren har ordentlige problemer.

Flere nyheter: