reklame for Sheiken Bowling
Menu
Dronning Sonja, kong Harald, vinner Martin Løwstrøm Nyenget og kronprins Haakon etter femmila i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / NTB

Preget Løwstrøm Nyenget regjerte i Kollen: Dediserte seieren til faren

Martin Løwstrøm Nyenget (29) slo til og vant femmila i Holmenkollen. Det skjedde bare to uker etter at faren hans døde.

Av NTB | 06.03.2022 15:33:32

Sport: Det ble en meget følelsesladd søndag for 29-åringen.

– Det har vært tøft, men også fint. Vi var de beste vennene. Dette er vår seier, sa Løwstrøm Nyenget i intervjusonen.

Han hadde det tøft på det som var hans hittil største dag i sporet.

Løwstrøm Nyenget løftet fram foreldrene som mye av grunnen til at han sto som seierherre i Kollen. Faren ble gravlagt fredag.

Løwstrøm Nyenget var sterkest på de siste meterne og holdt unna for Sjur Røthe og Didrik Tønseth i seierskampen. Dermed ble det en norsk jubeldag i solskinnet.

– Det er litt av et sted å ta den første seieren på. Dette setter jeg veldig høyt. Det blir stort å hilse på kongen, sa vinneren til TV 2 før han tok seg opp til ærestribunen der dronning Sonja, kong Harald og kronprins Haakon ventet.

– Dette er helt fantastisk, for en dag. OL og VM kommer først. Så er det Tour de Ski før femmila her i Oslo. Jeg følte meg bra før start og visste at jeg var i bra form. Jeg har også en brukbar avslutning. Så jeg følte meg bra før oppløpet, sa han i intervjusonen.

Løwstrøm Nyenget ble ikke tatt ut i OL-troppen, men fikk søndag en virkelig stor trøstegevinst etter vrakingen.

I fjor høst ble han også rammet av koronasmitte under en treningssamling i Italia. Det ganske harde sykdomsforløpet satte ham mye tilbake.

Iivo Niskanen var på jakt etter Finlands første femmilsseier i Kollen siden 2000. Da vant Harri Kirvesniemi. Finnen begynte å vise svakhetstegn etter 37 kilometer. Han så ut til å slite noe med skiene og la seg lenge bakerst i ledergruppen på åtte mann.

Niskanen bet seg fast da fem mann i tet startet på de siste vel fire kilometerne, men kort etter var det tomt i tanken hans.

– Jeg hadde krampe i armene mot slutten og ikke noe å gi etter 47 kilometer, sa Niskanen i intervjusonen etter fjerdeplassen.

Det endte med at Cologna taklet en løpsfunksjonær før han selv havnet nede i et lite skogholt uten å pådra seg noen skader.

– Jeg har vært heldig og hatt en flott karriere med mange oppturer, sa en smilende Cologna.

Verdenscupen i langrenn avsluttes med renn i Falun, Sverige kommende helg.

På tribunen fulgte store deler av den norske kongefamilien spurten.

Røthe øynet en reprise av seieren fra 2015 (fri teknikk), men han ble kontant avvist inn mot mål. Løwstrøm Nyenget sikret seg sin første verdenscupseier.

Sveitseren Dario Cologna gikk sitt siste internasjonale renn, og det endte med at han falt etter vel halvannen time i sporet. Han ble sjenert da Simen Hegstad Krüger gikk over ende rett foran ham.

(©NTB)