reklame for smiaa
Menu
Preem har ønsket å bygge ut raffineriet i Lysekil, men etter mye motstand legges planen nå på is. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Preem stanser utbygging av omstridt oljeraffineri i Lysekil

Styret i oljeselskapet Preem har besluttet å trekke tilbake søknaden om å bygge ut raffineriet i Lysekil på den svenske vestkysten.

Av NTB | 28.09.2020 13:08:27

Vær: Preem ønsker i stedet å satse på produksjon av fornybar energi ved anlegget og vil levere inn en ny søknad i løpet av høsten, opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

Utbyggingen har vært svært omdiskutert både nasjonalt og lokalt. For få uker siden aksjonerte Greenpeace mot tankskip som var på vei mot raffineriet.

Saken har også vært på nippet til å skape regjeringskrise ettersom Miljöpartiet var sterkt imot planene og på kollisjonskurs med samarbeidspartiet Socialdemokraterna.

– Avgjørelsen viser at det nytter å protestere mot hodeløse planer om oljeutvidelse, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en uttalelse til NTB.

Utvidelsen av raffineriet var beregnet å koste rundt 15 milliarder svenske kroner og kunne ha økt de årlige utslippene ved anlegget med én million tonn CO2. Det kunne igjen ha ført til en økning i de totale CO2-utslippene i Sverige, i strid med Parisavtalen.

– Å avvikle ROCC-prosjektet er en kommersiell beslutning som er basert på en avveining av prosjektets lønnsomhet og tekniske gjennomførbarhet. Beslutningen om å avvikle prosjektet gjør også søknaden om byggetillatelse fra 2016 uaktuell, skriver Preems nyansatte toppsjef Magnus Heimburg.

Han understreker at avgjørelsen ikke er politisk og avviser at motstanden mot prosjektet har bidratt til at planene for anlegget endres.

Miljøaktivister reagerer positivt på Preems beslutning, og Greta Thunberg kaller den en enorm seier for klima- og miljøbevegelsen.

Preem nevner lavere etterspørsel etter drivstoff i kjølvannet av koronapandemien som en av årsakene til at utbyggingen stanses.

(©NTB)

Flere nyheter: