Menu
USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Powell advarer om at det vil bli smertefullt å temme inflasjonen

Kampen mot inflasjonen vil føre til «uheldige kostnader», erkjente USAs sentralbanksjef Jerome Powell i en tale fredag. Budskapet utløste nedgang på børsene.

Av NTB | 26.08.2022 16:30:42

Økonomi og næringsliv: Powell talte på den årlige økonomikonferansen i Jackson Hole i Wyoming, der sentralbanksjefer fra flere land deltar. Blant dem er Norges sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Powell gjorde det klart at amerikanerne må belage seg på flere rentehopp. Formålet til sentralbanken er å dempe den høye inflasjonen.

– Å ikke gjenopprette prisstabiliteten ville vært mye mer smertefullt, sa Powell.

Så langt har den amerikanske sentralbanken hevet styringsrenta fire ganger, og av disse var det to kraftige økninger på 0,75 prosentpoeng. I dag ligger styringsrenta i intervallet 2,25 til 2,5 prosent.

Prisveksten i USA avtok noe i juli, men Powell mener det fortsatt er usikkert om dette er starten på en mer langvarig trend.

En del aktører i markedet hadde trolig forventet noe mildere toner fra Powell og signaler om færre rentehopp. Stemningen surnet på børsene i etterkant av talen, og indeksen S&P 500 hadde falt over 2 prosent ved 11.30-tiden lokal tid.

Fredag ble det lagt fram tall som viser utviklingen i et alternativt inflasjonsmål som kalles personal consumption expenditures (PCE) index. Denne lå på 6,8 prosent i juni.

Den årlige veksten til både den «vanlige» konsumprisindeksen og PCE var noe lavere i juli, og hovedårsaken er at energiprisene gikk ned.

Inflasjonen har steget til høye nivåer over store deler av verden i løpet av det siste året. Noen av de viktigste årsakene er Ukraina-krigen, høy offentlig pengebruk under pandemien og «flaskehalser» i økonomien da samfunnet ble gjenåpnet.

Samtidig erkjente han at renteøkningene fører til noen «uheldige kostnader». Mer konkret vil den økonomiske veksten trolig avta, noe som kan gå utover sysselsettingen.

Inflasjonen i USA nådde i juni en topp på 9,1 prosent, det høyeste nivået på 40 år.

(©NTB)

Flere nyheter: