reklame for Utvik Autoservice
Menu
Plassen utenfor Louvre-museet i Paris er nærmest helt tom. Frankrike er midt i en kraftig smittebølge. Foto: Lewis Joly/AP/NTB.

Portforbud i franske storbyer fra lørdag

Frankrike har igjen erklært en nasjonal helsekrisetilstand fra midnatt lørdag for å hjelpe til i kampen mot koronaviruset. Flere byer får nattlig portforbud.

Av NTB | 14.10.2020 20:23:16

Medisin og helse: President Emmanuel Macron varslet på direktesendt TV onsdag at det innføres portforbud i den franske hovedstaden mellom klokken 21 og 6 fra lørdag. Det gjelder i fire uker framover.

Portforbud blir det også i landets nest største by, Marseille, og andre store byer som Lyon, Lille, Rouen og Toulouse. Til sammen er ni byer med til sammen 20 millioner innbyggere omfattet.

Klokka 21.00 må alle utesteder stenges, og folk må holde seg i hjemmene sine. Kollektivtransporten fortsetter å gå som normalt, og det vil etableres en ordning der de som har behov for å reise grunnet jobb vil få bevis for det.

Folk som bryter portforbudet vil få 135 euro i bot.

– Vi må handle. Vi må bremse spredningen av viruset, uttalte Macron.

Macron lovet også hjelp til teatre og kinoer som blir rammet av portforbudet. I tillegg skal regjeringen gjeninnføre en permitteringsordning for de sektorene som blir rammet.

Macron ber folk om å lufte hjemmene sine i ti minutter, tre ganger om dagen og respektere regelen om at maks seks personer kan samles samtidig.

Krisetilstanden skal gjøre at man kan innføre nye restriksjoner som er proporsjonale opp mot trusselen koronaviruset utgjør.

De nye restriksjonene som blir kunngjort skal også tre i kraft fra lørdag, og ble diskutert i et regjeringsmøte onsdag. Frankrike er, i likhet med mange andre land i Europa, midt i en stor smittebølge, og registrerte 13.000 nye smittetilfeller tirsdag.

Det vil fortsatt være lov å reise innenlands i Frankrike, i motsetning til under nedstengingen i fjor da reiser ble begrenset til en én kilometers radius rundt hjemmet på det verste.

Kunngjøringen om nasjonal krisetilstand kom kort tid før presidenten skulle tale til nasjonen på TV. I TV-talen kunngjorde han nye grep og restriksjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: