reklame for Sheiken Bowling
Menu
USAs utenriksminister Mike Pompeo hevder at FNs sanksjoner mot Iran igjen er gjeldende. Foto: Mike Segar / Pool via AP / NTB

Pompeo: USA anser FNs sanksjoner mot Iran som gjeninnført

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier FNs sanksjoner mot Iran er gjeldende igjen, og varsler konsekvenser om de andre medlemslandene ikke innfører dem.

Av NTB | 20.09.2020 07:08:00

Politikk: – Om FNs medlemsland ikke oppfyller sine forpliktelser og innfører disse sanksjonene, vil USA sørge for at det følger konsekvenser av de feilene, og forsikre oss om at Iran ikke høster frukter av FN-forbudte aktiviteter, sier Pompeo i en uttalelse.

USA står alene i saken. De fem landene som fortsatt støtter atomavtalen – Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina – mener USA, som har trukket seg fra avtalen, ikke har juridisk grunnlag til å utløse prosessen med å gjeninnføre sanksjonene.

– Enhver avgjørelse gjort med den hensikt å gjeninnføre sanksjonene, er ikke rettslig gyldig, heter det i et felles brev Frankrike, Storbritannia og Tyskland fredag sendte til FNs sikkerhetsråd, som AFP har fått tak i.

Også Russland fordømmer USAs ensidige beslutning og sier i en uttalelse at den per definisjon ikke er juridisk gyldig for andre land.

Ifølge AFP trues de som ikke innretter seg etter USAs Iran-linje, med å bli utestengt fra det amerikanske markedet.

Pompeo sier tiltakene vil bli kunngjort i løpet av de neste dagene, inkludert hvordan det han kaller FN-sanksjonene, skal håndheves.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif avviser beslutningen og sier at mekanismen USA skyter seg inn under, og sanksjonene de hevder å innføre, ikke er gyldig.

– Denne avgjørelsen støttes ikke av FNs sikkerhetsråd fordi USA ikke lenger er med i atomavtalen og følgelig ikke lenger spiller en rolle i FN-resolusjon nummer 223, sa han med henvisning til resolusjonen der Sikkerhetsrådet ga sin støtte til atomavtalen.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA mener at Iran overholdt sin del av avtalen, men etter at president Donald Trump ble valgt til president i USA, hevdet USA det motsatte og trakk seg fra avtalen.

Den såkalte snapback-mekanismen i avtalen som USA henviser til, innebærer at sanksjonene kan gjeninnføres om det påvises at Iran ikke respekterer avtalen.

Men de færreste land mener at USA har lovlig rett til å benytte seg av mekanismen etter at USA trakk seg fra avtalen i 2018.

Ifølge Pompeo trådte imidlertid sanksjonene i kraft klokka 2 natt til søndag.

I henhold til avtalen som ble undertegnet i Wien i 2015, skulle Iran begrense sin kjernefysiske virksomhet mot at FN-sanksjonene mot landet skulle lettes.

(©NTB)

Flere nyheter: