Menu
USAs utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) besøkte mandag Afghanistans hovedstad Kabul i et forsøk på å overtale president Ashraf Ghani (t.h.) til å slutte opp om fredsavtalen amerikanerne har inngått med Taliban. Foto: AP / NTB scanpix

Pompeo møtte Taliban-ledere i Qatar

USAs utenriksminister Mike Pompeo var først i Kabul i et forsøk på å få regjeringen med på USAs avtale med Taliban. Deretter møtte Pompeo Taliban-topper i Doha.

Av NTB | 23.03.2020 23:31:37

Politikk: Det er uklart om han lyktes. Pompeo fløy rett til Qatar etter mandagens besøk i Afghanistans hovedstad. Aldri tidligere er det holdt samtaler mellom USA og Taliban på et så høyt nivå.

Møtene mellom Pompeo og tre ledere i den afghanske opprørsbevegelsen ble holdt bak lukkede dører på den qatarske flybasen al-Udeid. Blant dem var mulla Baradar, Talibans forhandlingsleder som tidligere satt fengslet, opplyser det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Morgan Ortagus mandag kveld.

– Han vil presse dem til å overholde avtalen som ble signert forrige måned, sier Ortagus.

I Kabul møtte Pompeo både Afghanistans president Ashraf Ghani og hans erkerival Abdullah Abdullah, som krangler om hvem som vant presidentvalget i september i fjor.

Den amerikanske utenriksministeren forsøkte å få de to til å slutte opp om avtalen USA inngikk med Taliban i februar, men forlot senere på dagen Kabul uten at det ble meldt om noe gjennombrudd.

Avtalen med Taliban åpner for amerikansk tilbaketrekning fra landet og direkte forhandlinger om en fredsavtale mellom opprørerne og regjeringen i Kabul.

Taliban krever at 5.000 fanger må løslates før de vil sette seg ved forhandlingsbordet, og tilbyr selv å løslate 1.000 fanger.

Ghani skal ha tilbudt seg å løslate 1.500 fanger mot løfte om at de ikke tar til våpen igjen, samt å løslate de resterende 3.500 når forhandlingene er i gang. Dette har Taliban avvist.

Khalilzad understreker viktigheten av at de raskt blir enige og advarer om at avtalen USA har inngått med Taliban, ellers kan falle fra hverandre.

Ghani ble tatt i ed for en ny periode 9. mars, men Abdullah bestrider resultatet og har utropt seg selv til president.

Forhandlingene skulle etter planen ha startet i Oslo 10. mars, men Ghani har til nå nektet å gå med på Talibans krav om fangeutveksling, som er ett av punktene i avtalen mellom opprørerne og USA.

USAs spesialutsending, afghanskfødte Zalmay Khalilzad, fikk søndag partene med på et videomøte der fangeutveksling ble diskutert, men heller ikke dette resulterte i noe gjennombrudd,

(©NTB)

Flere nyheter: