Menu
USAs utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix

Pompeo i Kabul for å berge avtalen med Taliban

USAs utenriksminister Mike Pompeo ankom mandag Kabul der han skal forsøke å få regjeringen med på avtalen USA har inngått med Taliban.

Av NTB | 23.03.2020 10:46:38

Politikk: Pompeo skal både møte Afghanistans president Ashraf Ghani og hans erkerival Abdullah Abdullah, som krangler om hvem som vant presidentvalget i september i fjor.

Ghani ble tatt i ed for en ny periode 9. mars, men Abdullah bestrider resultatet og har utropt seg selv til president.

Den amerikanske utenriksministeren skal forsøke å få de to til å bli enige og til å slutte opp om avtalen USA inngikk med Taliban i februar.

Avtalen åpner for amerikansk tilbaketrekning fra landet og direkte forhandlinger om en fredsavtale mellom Taliban og regjeringen i Kabul.

Forhandlingene skulle ha startet i Oslo 10. mars, men Ghani har til nå nektet å gå med på Talibans krav om fangeutveksling, som er ett av punktene i avtalen mellom opprørerne og USA.

Taliban krever at 5.000 fanger må løslates før de vil sette seg ved forhandlingsbordet, og tilbyr selv å løslate 1.000 fanger.

Ghani skal ha tilbudt seg å løslate 1.500 fanger mot løfte om at de ikke tar til våpen igjen, samt å løslate de resterende 3.500 når forhandlingene er i gang. Dette har Taliban avvist.

USAs spesialutsending, afghanskfødte Zalmay Khalilzad, lyktes søndag å få partene med på et videomøte der fangeutveksling ble diskutert. Dette resulterte ikke i noe gjennombrudd,

Khalilzad understreker viktigheten av at de raskt blir enige og advarer om at avtalen USA har inngått med Taliban, ellers kan falle fra hverandre.

(©NTB)

Flere nyheter: