Menu
Utenriksminister Mike Pompeo hevder USAs beslutning om å likvidere den iranske generalen Qasem Soleimani har bred internasjonal støtte. Foto: AP / NTB scanpix

Pompeo hevder USA har bred internasjonal støtte

Utenriksminister Mike Pompeo sier USA ønsker å redusere spenningsnivået etter attentatet på den iranske generalen Qasem Soleimani.

Av NTB | 03.01.2020 14:24:46

Kriminalitet og rettsvesen: Pompeo opplyser at han fredag diskuterte likvideringen av Soleimani med Storbritannias utenriksminister Dominic Raab, Tysklands utenriksminister Heiko Maas og Yang Jiechi i det kinesiske politbyrået.

– Jeg er takknemlig for at våre allierte innser hvilken kontinuerlig aggressiv trussel den iranske Quds-styrken utgjør, tvitrer Pompeo.

– Tyskland er også bekymret over det iranske regimets kontinuerlige militære provokasjoner, fortsetter han.

– Vi har våknet opp til en farligere verden, slo Frankrikes viseutenriksminister Amelie de Montchalin fast.

– Slike handlinger bidrar ikke til å løse de kompliserte problemene i Midtøsten, men leder i stedet til en ny runde med opptrapping, het det i en kunngjøring fra russisk UD.

«En farlig opptrapping» slo en talskvinne for tysk UD fast, og ba partene utvise klokskap og trappe ned konfliktnivået. Det samme gjør britenes utenriksminister.

– Ytterligere konflikt er ikke i vår interesse, sier Dominic Raab.

– Trump har kastet en dynamittgubbe inn i en kruttønne, sier tidligere visepresident Joe Biden.

Det samme frykter EU-president Charles Michel.

– Det er en risiko for en generell oppblussing av volden i hele regionen og for at mørke terrorkrefter skal blomstre opp i perioder med religiøse og nasjonalistiske spenninger, sa han.

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene, sa hun fredag.

Pompeo hevdet på sin side at irakerne danset i gatene etter nyheten om Soleimanis død.

– Irakere – irakere – danser i gatene for frihet; takknemlige for at general Soleimani ikke er lenger, skrev han og la ut et videoklipp for å underbygge påstanden.

Fra Kina, Russland og Frankrike, som alle er permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd, kom det derimot ingen hyllest fredag.

– Vi ber alle involverte parter, særlig USA, om å forholde seg rolige og tilbakeholdne og unngå ytterligere opptrapping, var kommentaren fra kinesisk UD.

Flere ledende demokrater gikk fredag hardt ut mot president Donald Trump og hevdet at drapet på Soleimani øker risikoen for opptrapping i Midtøsten.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også bekymret over utviklingen.

(©NTB)

Flere nyheter: