Menu
USAs utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) besøkte mandag Afghanistans hovedstad Kabul i et forsøk på å overtale president Ashraf Ghani (t.h.) til å slutte opp om fredsavtalen amerikanerne har inngått med Taliban. Foto: AP / NTB scanpix

Pompeo forsøkte å berge avtalen med Taliban

USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte mandag Kabul i et forsøk på å få regjeringen med på avtalen USA har inngått med Taliban. Det er uklart om han lyktes.

Av NTB | 23.03.2020 17:16:32

Politikk: Pompeo møtte både Afghanistans president Ashraf Ghani og hans erkerival Abdullah Abdullah, som krangler om hvem som vant presidentvalget i september i fjor.

Ghani ble tatt i ed for en ny periode 9. mars, men Abdullah bestrider resultatet og har utropt seg selv til president.

Den amerikanske utenriksministeren forsøkte å få de to til å slutte opp om avtalen USA inngikk med Taliban i februar, men forlot senere på dagen Kabul uten at det ble meldt om noe gjennombrudd.

Avtalen med Taliban åpner for amerikansk tilbaketrekning fra landet og direkte forhandlinger om en fredsavtale mellom opprørerne og regjeringen i Kabul.

Taliban krever at 5.000 fanger må løslates før de vil sette seg ved forhandlingsbordet, og tilbyr selv å løslate 1.000 fanger.

Ghani skal ha tilbudt seg å løslate 1.500 fanger mot løfte om at de ikke tar til våpen igjen, samt å løslate de resterende 3.500 når forhandlingene er i gang. Dette har Taliban avvist.

Khalilzad understreker viktigheten av at de raskt blir enige og advarer om at avtalen USA har inngått med Taliban, ellers kan falle fra hverandre.

Forhandlingene skulle etter planen ha startet i Oslo 10. mars, men Ghani har til nå nektet å gå med på Talibans krav om fangeutveksling, som er ett av punktene i avtalen mellom opprørerne og USA.

USAs spesialutsending, afghanskfødte Zalmay Khalilzad, fikk søndag partene med på et videomøte der fangeutveksling ble diskutert, men heller ikke dette resulterte i noe gjennombrudd,

(©NTB)

Flere nyheter: