reklame
Menu
En syklist slutter seg til demonstranter som er isolert i bilene sine under tirsdagens protest mot et forslag som vil forby de fleste aborter i Polen. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix

Polske demonstranter i bilprotest mot innstramming i abortloven

Kvinnerettsforkjempere i Polen lot ikke strenge smitteverntiltak hindre dem i å protestere mot et lovforslag om i praksis å forby de fleste aborter i landet.

Av NTB | 14.04.2020 21:18:34

Krig og konflikter: Mens de tutet i bilhornene og viste fram plakater med påskriften #PiekloKobiet (Kvinners helvete) i bilvinduene, framholdt arrangørene at de overholdt de strenge tiltakene myndighetene har innført i kampen mot koronaviruset.

Titalls bilførere og syklister deltok i protesten, der de sperret av deler av en rundkjøring i sentrum av Warszawa tirsdag. Kvinnerettsaktivister ble også oppfordret til å bære med seg protestplakater når de sto i kø utenfor dagligvarehandelen, samt å vise dem fram fra sine balkonger.

Onsdag skal underhuset i Polens nasjonalforsamling debattere det siste lovforslaget. Det går ut på å stryke det tredje alternativet, som har vært grunnlag for de aller fleste lovlige aborter i Polen de siste årene.

I alle unntatt 50 av de 1.100 abortene som ble utført ved polske sykehus i 2018, ble denne lovhjemmelen brukt, ifølge helsedepartementet.

Begge forslagene har fått kraftig kritikk, også fra Amnesty International og EU-parlamentarikere.

Polen har allerede en av de mest restriktive abortlovene i Europa. Polens høyrenasjonalistiske regjeringsparti PiS har tidligere forsøkt å stramme inn loven. Et slikt forsøk ble skrotet etter masseprotester der titusenvis av svartkledde kvinner over hele Polen deltok i 2016.

I dag er abort lov bare ved tre tilfeller i Polen: Når svangerskapet utgjør en trussel for mors liv eller helse, når det er resultat av et lovbrudd som voldtekt eller incest, og der det er alvorlig og uopprettelig skade eller uhelbredelig sykdom på fosteret.

Et annet lovforslag som skal opp i nasjonalforsamlingen i denne omgang, vil i praksis forby seksualundervisning i polske skoler.

(©NTB)

Flere nyheter: