reklame for smiaa
Menu
Rochesters politisjef La'Ron Singletary (t.h.) før et folkemøte i Rochester i forrige uke. Nå har han trukket seg. Foto: Adrian Kraus / AP / NTB scanpix

Politisjef går av i New York etter at svart mann ble kvalt under pågripelse

Politisjefen i Rochester i New York går av som følge av massiv kritikk mot måten politikorpset håndterte en sak der en svart mann ble kvalt under en pågripelse.

Av NTB | 09.09.2020 00:07:59

Krig og konflikter: Også visepolitisjef Joseph M. Morabito, som har jobbet i politiet i 34 år, går av. Byens ordfører Lovely Warren tror at hele politiledelsen kommer til å trekke seg.

Saken har sin bakgrunn i pågripelsen av Daniel Prude i mars. 41-åringen, som var svart, løp naken i gaten da politiet pågrep ham. De puttet en hette over hodet hans som skulle hindre at politifolkene ble spyttet på, og holdt ham nede i to minutter til han sluttet å puste. Han døde en uke senere etter å ha blitt frakoblet en pustemaskin.

I forrige uke offentliggjorde Prudes slektninger opptak fra et politikamera og offentlige rapporter om pågripelsen. Familien mener at politiet forsøkte å dekke over det som virkelig skjedde.

Publiseringen av videoen forrige onsdag har ført til store demonstrasjoner i byen. Kravene går ut på at både politisjefen og byens ordfører går av, og at det gjennomføres en større politireform.

Men for La’Ron Singletary er karrieren som politisjef over.

– Ettersom jeg er en mann med integritet, vil jeg ikke sitte stille mens eksterne instanser forsøker å ødelegge min karakter. De feilaktige karakteristikkene og politiseringen av handlingene som jeg utførte etter å ha blitt informert om Prudes død, er ikke basert på fakta, og er ikke hva jeg står for, sa han da han overraskende gikk av tirsdag.

Politiets fagforeninger mener politibetjentene handlet i tråd med opplæringen de hadde fått.

Prude hadde mentale problemer, og broren hadde samme dag ringt og bedt om hjelp til å håndtere hans merkelige oppførsel.

Torsdag ble sju politibetjenter suspendert, og delstatens justisminister Letitia James varslet at hun vil nedsette en storjury som skal gjennomføre en omfattende granskning av dødsfallet.

(©NTB)

Flere nyheter: