Menu
Studenter holder lapper foran ansiktene sine i en demonstrasjon i Hongkong mandag. Foto: Kanis Leung / AP / NTB

Politioppbudet trappes opp i Kina – stadig flere demonstranter pågripes

Demonstrasjoner mot Kinas strenge koronatiltak fortsatte mandag. Politiet har trappet opp tilstedeværelsen rundt om i landet, hvor mange har blitt pågrepet.

Av NTB | 28.11.2022 21:07:26

Utdanning: Kina, som for tiden har de høyeste smittetallene siden pandemien startet, er det eneste store landet som fortsatt forsøker å stoppe all spredning av covid-19. De strenge koronatiltakene har ført til stor frustrasjon, og mange har demonstrert i gatene de siste dagene.

Politiet har økt bemanningen betraktelig i storbyene etter en helg preget av hyppige demonstrasjoner. I byer som Beijing og Shanghai var sikkerhetsstyrker godt synlige i bybildet mandag.

I sosiale medier har flere skrevet at de har sett politibetjenter som undersøkte mobiltelefonene til forbipasserende for å se etter mistenkelig informasjon.

I tillegg demonstrerte noen titalls studenter ved universitetet i Hongkong. De ropte slagord som «ingen PCR-tester, men frihet!» og «stå imot diktaturet, ikke vær slaver!». Flere av dem tente også lys til støtte til alle som de siste dagene har demonstrert mot koronatiltakene.

Foreningen for utenrikskorrespondenter i Kina (FCCC) har kommet med kritikk av kinesisk politi, som også har blitt fysiske mot journalister. En BBC-journalist ble pågrepet og banket opp av politiet i forbindelse med en av demonstrasjonene i Shanghai i helgen.

Talsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet snakket med en gruppe journalister mandag og fikk spørsmål om demonstrasjonene.

– Det de tar opp, er ikke en refleksjon av hva som faktisk skjer, sa han om demonstrantenes budskap.

Han uttrykket samtidig at han er overbevist om at kampen mot pandemien vil bli vellykket «under lederskap av Kommunistpartiet og med folkets hjelp».

I et land med 1,4 milliarder innbyggere der folk lever svært tett, kan økt smitte raskt føre til overfylte sykehus og en kraftig økning i antall koronarelaterte dødsfall.

Det er et scenario som Xi Jinping trolig vil unngå for alt i verden ettersom det vil ødelegge bildet av det han fastholder som en svært vellykket koronastrategi.

Fram til nylig har også dette vært oppfatningen hos kinesere flest, men nå ser stadig flere kinesere at resten av verden har gått videre, mens de selv fortsatt er i en situasjon der ingen ser slutten på koronapandemien og restriksjonene.

Både i Beijing og Shanghai møtte hundrevis av mennesker fram mandag for å kreve slutt på nedstengingene i helgen. Enkelte ropte også slagord mot det kinesiske kommunistpartiet og krevde at president Xi Jinping må gå av.

FN gikk mandag ut med en tydelig beskjed til Kina om å respektere demonstrasjonsfriheten.

Slike demonstrasjoner er sjelden kost i Kina. For kinesiske myndigheter har de brutt ut på et svært vanskelig tidspunkt. Kravene om frihet kommer samtidig som koronasmitten er sterkt økende flere steder i Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: