Menu
Politimester i Paris, Didier Lallement, beklager bruk av tåregass under mesterligafinalen i mai, og erkjenner at det ble gjort flere feil av politiet. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

Politimesteren i Paris beklager Champions League-skandalen: – Åpenbart en fiasko

Polititoppen Didier Lallement innrømmer at politiet gjorde feil før og under mesterligafinalen mellom Real Madrid og Liverpool på Stade de France 28. mai.

Av NTB | 09.06.2022 10:46:18

Sport: Tusenvis av Liverpool-tilhengere slapp ikke inn på stadion for å se gigantkampen mot Real Madrid. Kaoset førte til farlige situasjoner, og fransk politi har fått mye kritikk for bruk av tåregass utenfor arenaen.

Torsdag var det en høring i det franske senatet, der Lallement måtte redegjøre for sin ledelse av politiet den aktuelle dagen.

– Det er beklagelig. Folk ble dyttet rundt eller overfalt når vi skyldte dem sikkerhet, sier Lallement ifølge kanalen Public Sénat.

Han påstår likevel at bruken av tåregass var det eneste rette å gjøre.

– Avgjørelsene som ble tatt, var de eneste som var mulige for å sikre en riktig organisering og for å unngå alvorlige situasjoner.

I Storbritannia uttrykte en talsmann for statsminister Boris Johnsen tidlig forrige uke skuffelse over fransk politis handlemåte utenfor Stade de France.

Både Liverpool og Real Madrid har bedt om utredning av saken, og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har satt ned en uavhengig arbeidsgruppe som skal granske kaoset.

– Det er åpenbart en fiasko. Det er skadelig for meg. Jeg er den eneste operative lederen for offentlig orden i Paris, og jeg påtar meg derfor det fulle ansvaret for politiledelsen lørdag 28. mai, sier han.

Han sa også at bildene av scenene utenfor stadion «rystet» bildet av Frankrike.

En snau uke etter finaleskandalen beklaget Uefa overfor supporterne.

«Uefa vil gjerne gi en oppriktig unnskyldning til fans som opplevde eller ble vitne til de uhyggelige og foruroligende hendelsene i opptakten til Champions League-finalen på Stade de France 28. mai. Det skulle ha vært en kveld som feiret europeisk klubbfotball», skrev forbundet.

Franske myndigheter – med innenriksminister Gérald Darmanin i spissen – la tidlig skylden på de britiske supporterne og et stort omløp av falske billetter. Senere har man gått tilbake på disse uttalelsene etter hard kritikk.

Nå erkjenner Lallement at det ble gjort flere feil.

(©NTB)

Flere nyheter: