reklame for smiaa
Menu
Keith Ellison, regjeringsadvokat i delstatsregjeringen i Minnesota, har tatt beslutningen om å skjerpe siktelsen mot politimannen Derek Chauvin. Foto: John Autey / Pioneer Press / AP / Pool / NTB scanpix

Politimann siktes for drap på George Floyd

Politimannen som knelte på George Floyds hals, siktes for drap, bekrefter rettsdokumenter i Minnesota.

Av NTB | 03.06.2020 22:19:04

Krig og konflikter: Rettsdokumenter viser at siktelsen mot Derek Chauvin endres fra uaktsomt drap til «unintentional second degree murder». Dette tilsvarer en skjerping i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap.

De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen av Floyd, siktes for medvirkning. Påtalemyndigheten har også utstedt arrestordrer på dem.

– George Floyds liv hadde verdi. Vi ønsker rettferdighet, sa Keith Ellison, regjeringsadvokat i delstatsregjeringen i Minnesota, under en pressekonferanse onsdag.

I rettsdokumentene står det at Chauvins handlinger var en «betydelig kausal faktor» som bidro til at Floyd mistet bevisstheten og døde.

Et videoopptak av pågripelsen viser at Chauvin presset kneet mot Floyds nakke i mange minutter til tross for at Floyd sa han ikke fikk puste.

Påtalemyndigheten mener Chauvin forårsaket Floyds død uten at dette var hensikten. Strafferammen er likevel 40 års fengsel. Også de tre andre politifolkene kan i ytterste konsekvens dømmes til 40 års fengsel for medvirkning til forsettlig drap.

George Floyds familie krevde onsdag at alle de fire politifolkene som deltok under pågripelsen som endte med at 46-åringen døde, må pågripes.

– Vi ønsker rettferdighet i dette som foregår nå, sa Quincy Mason, Floyds sønn.

Inntil nå er det bare Chauvin som har vært pågrepet og siktet i saken. To andre politifolk hjalp til med å holde Floyd nede, mens en tredje sto like i nærheten. Alle fire har mistet jobben i politiet etter hendelsen.

Ifølge siktelsen mot Chauvin skal Lane to ganger ha spurt ham om de skulle snu Floyd. Chavin holdt imidlertid på at Floyd skulle ligge på magen.

Advokaten til Floyds familie, Benjamin Crump, mener dette viser at Chauvin hadde til hensikt å drepe Floyd. 46-åringen ble torturert til døde, hevder advokaten.

To obduksjonsrapporter har konkludert med at George Floyd døde på grunn av trykket mot nakken og halsen under pågripelsen.

Rettsdokumentene bekrefter i grove trekk opplysninger i lokalavisa Star Tribune tidligere onsdag. Også Minnesota-senator Amy Klobuchar har opplyst at siktelsen mot Chauvin ville bli skjerpet.

I etterkant av dødsfallet mandag forrige uke har det vært demonstrasjoner mot politivold og opptøyer over store deler av USA.

Minneapolis-politiet har identifisert de øvrige tre politifolkene som Thomas Lane, J.A. Kueng og Tou Thao.

(©NTB)

Flere nyheter: