Menu
Svein Valland Laupsa, innsatsleder i Vest politidistrikt, og politistasjonssjef i Norheimsund, Terje Sperrevik, informerer pressen om redningsaksjonen. Foto: Marit Hommedal / NTB

Politiet: Små muligheter til å finne de savnede i Kvam i live

Politiet tror det er liten mulighet for å finne de tre savnede personene i Kvam i live, men har ikke endret søket til å gjelde antatt omkomne personer.

Av NTB | 25.10.2021 15:37:28

Ulykker og naturkatastrofer: – Mulighetene er dessverre små, sånn som vi ser det nå, sa innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Tre voksne personer, to menn og en kvinne, ble søndag kveld meldt savnet etter at de la ut med robåt over et vann, like overfor en demning og en foss i Tokagjelet i Kvam i Hardanger. De hadde også med seg en hund i båten.

Båten som de tre satt i, skulle krysse et fjellvann på Kvamskogen for å komme til en hytte de har tilknytning til, men er blitt tatt av strømmen. Ifølge politiet har det ført til at båten har drevet ned mot en demning, der det er en bratt foss med et fritt fall på rundt 15 meter.

– Vi håper og tror, men etter hver som tiden går, er sannsynligheten dessverre mindre for å finne dem i live. Men enn så lenge så pågår søket med full styrke.

Politiet opplyser at de fortsatt ser på dette som en redningsaksjon, men vurderer situasjonen fortløpende.

– Vi bruker de ressursene som er nødvendig så lenge vi mener det er fornuftig, sa Laupsa.

– Vi har søkt i fossen, i elva og i Movatnet som går ut i Hardangerfjorden, med redningshunder, redningsmannskaper fra brannvesenet, Røde Kors og sivilforsvaret. Vi har særlig søkt i nærheten av den fossen hvor disse tre sannsynligvis har falt ned. Vi har funnet gjenstander, blant annet klesplagg, i nærheten av der båten ble funnet, sier Laupsa.

Det var Alpin redningsgruppe fra Røde Kors som sammen med en drone fra brannvesenet fant båten. Tidligere på dagen ble det funnet en åre i området.

De tre har en relasjon, både til hverandre og til personen som meldte fra om hendelsen søndag kveld. Laupsa ønsker ikke å gå ut med alder på de tre, men omtaler dem som «godt voksne» personer fra Askøy kommune.

Etter at meldingen kom inn til nødetatene, har store styrker deltatt i søket, men forholdene har vært svært krevende. Ikke før mandag ettermiddag var det mulig å bruke helikopter i søket.

Det har falt mye regn i området, og det er stri strøm og høy vannføring i den bratte elva.

I tillegg har 15 frivillige fra Norheimsund, Øystese og Bergen Røde Kors Hjelpekorps bemannet observasjonsposter langs elva. Røde Kors vil i løpet av mandag sette ytterligere to båter inn i søket.

Kvam kommune opprettet mandag kriseteam mens søket etter de tre savnede ble intensivert.

– Det er en alvorlig hendelse. Det påvirker oss alle, sier ordfører Torgeir Næss (Ap) i Kvam til NTB.

Mandag ble det funnet en båt nedenfor fossen der det søkes etter de tre savnede. Politiet knytter båten til hendelsen. Det er også funnet gjenstander som tilhører de savnede i nærheten av båten.

– De tre savnede er sjø- og fjellvante folk. De har pleid å krysse dette punktet tidligere, men denne gangen ble de uheldigvis tatt av strømmen og ført ned mot fossen, sier Laupsa.

Røde Kors Hjelpekorps opplyser til NTB at de har satt inn båter og vannscooter i søket i Steinsdalselva.

(©NTB)

Flere nyheter: