reklame for Sheiken Bowling
Menu
Politiadvokat Børge Enoksen orienterte onsdag om Oslo-skytingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Politiet ønsker tips etter Oslo-skytingen

Politiet ber alle som var i området der skytingen i Oslo fant sted om å ta kontakt. Onsdag gikk politiet ut med nye bilder av den siktede.

Av NTB | 29.06.2022 14:46:12

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi er fortsatt avhengig av tips, sa politiadvokat Børge Enoksen da han onsdag ettermiddag orienterte om etterforskningen av Oslo-skytingen.

Politiet har mottatt en rekke tips i saken, men ønsker nå at alle som befant seg i området da skytingen fant sted, tar kontakt med politiet.

Politiet vet at det er flere som har mobilopptak av selve hendelsen og andre relevante ting forut for skytingen. De ber alle som har dette, om å gå inn på politiets nettsider og laste opp filmen på tipsportalen.

– Hvis det ikke lykkes, ber vi om at dere oppgir navn og telefon, så kontakter vi dere og får innhentet videoene, sier Enoksen.

– Vi har dannet oss et bilde av det som skjedde da handlingen skjedde. Vi er sikre på at siktede sto bak selve angrepet alene. Men vi har ikke fått avklart om han kan ha hatt medvirkende, om han har samarbeidet med andre i forkant, sier Enoksen.

– Derfor er det prekært å få hans forklaring, sier politiadvokaten videre.

Onsdag sa Enoksen at de har tilbudt å gjennomføre avhør uten lyd og bilde, men også dette har den siktede avslått.

– Vi tilbød den siktede et slikt avhør på bakgrunn av situasjonen vi står i og viktigheten av å finne ut om det kan være flere samarbeidspartnere i bakhånd, sier Enoksen.

Tidligere har politiet gitt tilbud om avhør kun med lyd, noe som også ble avslått.

Blant annet gikk politiet ut med bilder av Matapour ikledd en blå T-skjorte på et serveringssted klokka 16.10 fredag ettermiddag.

– Han ble pågrepet i en gul T-skjorte, med denne blå T-skjorta under den gule. Så det kan være viktig at vi går ut med opplysningen om at han hadde en blå T-skjorte på seg tidligere på dagen, sier Enoksen.

– Vi vet ikke med sikkerhet hvor han gikk på, men vi vet med sikkerhet at han gikk av på trikkestoppet klokka 01.11,12, sier Enoksen.

– Han forlater trikken og går mot åstedet med en bag, vi har registrert ut fra etterforskningen at første skudd løsnes 01.12.57, sier han videre.

To personer ble drept, og 21 personer ble såret i hendelsen. Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter at han åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub, som er populært blant skeive.

Politiet er fortsatt ikke sikre på om Zaniar Matapour har hatt medhjelpere i forkant av Oslo-skytingen natt til lørdag.

Matapour har så langt ikke ønsket å la seg avhøre så lenge politiet gjør opptak. Begrunnelsen er at han frykter at opptakene vil bli manipulert.

På pressekonferansen gikk politiet ut med flere opplysninger om den siktedes bevegelser fredag før skytingen.

Politiadvokaten fortalte også at etterforskningen har avdekket at terrorsiktede natt til lørdag ankom trikkestoppet ved Oslo tinghus, rett ved de tre utestedene hvor det ble løsnet skudd, med 18-trikken fra Rikshospitalet.

(©NTB)

Flere nyheter: