reklame for smiaa
Menu
Kirurgisk munnbind til salgs gjennom Idar Vollviks selskap Ludostore. Statens legemiddelverk har ilagt Vollviks selskaper markedsførings- og omsetningsforbud for medisinske munnbind. Foto: Skjermdump / NTB scanpix

Politiet om Vollvik-saken: Testede munnbind av bedre kvalitet enn fryktet

En test av alle de seks typene munnbind som er beslaglagt i Vollvik-saken, viser at de er av bedre kvalitet enn fryktet, opplyser Vest politidistrikt.

Av NTB | 14.09.2020 12:22:55

Kriminalitet og rettsvesen: Politiet har fått en rapport fra Legemiddelverket som viser resultatene av tester som er utført av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– FFI har testet munnbindenes bakterielle filtreringseffektivitet (BFE), og resultatet viser at alle de seks munnbindene som er testet, har en bakteriell filtreringseffektivitet på minst 98 prosent. Dette tilsvarer kravet for munnbind av type I, II eller IIR, opplyser politiet.

– Politiet er glade for resultatene, som kan tyde på at munnbindene som er ommerket, har en bedre kvalitet enn fryktet, heter det en pressemelding.

Legemiddelverket påpeker også at kun et lite utvalg munnbind er testet, og at undersøkelsen derfor ikke kan anses som representativ for det totale antallet beslaglagte munnbind.

– Det er den bakterielle filtreringseffektiviteten til munnbindene som er testet. Det er en rekke andre krav som stilles for at et munnbind kan CE-merkes som medisinsk munnbind av type I, II eller IIR. Testrapporten kan derfor ikke gi en endelig vurdering av munnbindenes kvalitet, understrekes det derfra.

Vollvik er siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr. Grunnlaget er at munnbind merket med «ikke-medisinske munnbind» er ommerket til «medisinske munnbind». Han nekter straffskyld.

– Både politiet og Legemiddelverket har sikkert hatt gode intensjoner, men jeg er glad de tok feil, sier Vollvik.

Han vil ikke si noe om hva han tenker rundt det at han fremdeles er siktet.

– Det orker jeg ikke å kommentere. Politiet vet best selv hva de har av bevis mot meg. Jeg stiller meg uforstående, de får kjøre sitt eget løp, sier Vollvik.

Også forretningsmannens kone, Anita Vollvik, er siktet i saken. Hun nekter også straffskyld.

Imidlertid er det kun den bakterielle filtreringseffektiviteten til munnbindene som er testet.

Resultatet av testene får ikke betydning for siktelsen mot Idar Vollvik, siden det er endringen av merkingen som står sentralt, opplyser politiet.

Vollvik sier til TV 2 at han er glad for resultatet av undersøkelsen, og at han ikke er overrasket.

Flere nyheter: