Menu
Atle Birkeland, innsatsleder i politiet, informerer pressen om tre personer som er forsvunnet i elva etter at båten deres er teken av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

Politiet om søket i Kvam: – Svært krevende

En kvinne og to menn er savnet etter at en båt ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam i Hardanger. Politiet sier de fortsatt er i en redningsfase.

Av NTB | 25.10.2021 08:38:16

Ulykker og naturkatastrofer: Politiets innsatsleder Atle Birkeland i Vest politidistrikt sier på en pressebrif mandag morgen at søket fortsatt pågår, og at de fortsatt er i en redningsfase og venter på dagslyset.

– Det har vært vind og tåke og ikke flyvær for helikopter. Samtidig er det svært krevende terreng langs elven. Vi vurderer fortløpende søk med helikopter, sier Birkeland.

Innsatslederen opplyser at politiet vet hvilke personer som er savnet. Personen som meldte de tre savnet, hadde tilknytning til de savnede. De pårørende er blitt varslet, og de blir fulgt opp av Kvam kommune.

– Det er en hytte som de har tilknytning til, som er årsaken til at de skulle over elva eller vannet der oppe, forklarer Birkeland.

De savnede er to menn og en kvinne. De skal også ha hatt med en hånd i robåten.

Operasjonslederen forklarer at det har vært store vannmengder gjennom natten, og at det er meldt om tiltakende vannmengder utover dagen mandag. I tillegg er det partier med løsmasser mange steder langs elvebredden.

Birkeland bekrefter at det er funnet en åre lenger ned i elven.

– Mer opplysninger rundt det har ikke jeg, sier han.

Det har vært kraftig vannføring i elven. Brannvesenet har tidligere opplyst at båten ble tatt av strømmen ned mot en demning, og at det etter demningen er fritt fall ned en foss.

Gjennom natten har bemannede observasjonsposter stått langs deler av elva og helt ned til Norheimsund, men uten at noe er oppdaget. Opp mot 50 personer har deltatt i søket i løpet av natta.

– Det er søkt med hunder og båter. Vi skal også ha inn en elveredningsgruppe fra Røde Kors som skal søke i elven. Vi håper også at et blir flyvær for helikopter og bruk av droner, sier Birkeland.

Politiet ber folk som ikke er en del av redningsaksjonen å holde seg unna elva og vannet.

Ifølge Bergensavisen er brannvesenet usikker på fossefallets høyde, men anslår det til mellom 50 og 100 meter. Og etter et nytt elveparti kommer det enda en foss.

Det var ved 21.30-tiden søndag kveld at brannvesenet fikk melding om den savnede båten. Personen som ringte, hadde sett at båten ble tatt av strømmen. Hendelsen skjedde i 21-tiden.

Det har vært tåke og regn i området og vanskelige forhold for et søk på grunn av den høye vannføringen, og luftambulanse og redningshelikopter som ble sendt mot stedet måtte snu på grunn av flyforholdene sent søndag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: