
Politiet må klare seg uten en visjon
To dager etter at Politidirektoratet (POD) varslet at politiet skulle få en visjon, kommer kontrabeskjeden: Politiet må klare seg uten en visjon.
Kriminalitet og rettsvesen: Den nye visjonen – som politiets øverste ledelse, alle politimestrene og fagforeningene var enige om at de trengte – er avlyst. Det får Aftenposten bekreftet fra politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skriver i en SMS til avisen at departementet har hatt dialog med POD de siste dagene.
Senterpartiet gikk til valg på å legge ned POD, og partiet har mange ganger uttalt seg kritisk til et økende politibyråkrati.
– Den viktigste oppgaven politiet har, er å sørge for at alle kjenner på trygghet, uansett hvor man bor. Generelt må vi bruke mindre penger på konsulenter og svulstige profileringsprosjekter, sier hun.
Planen var at en arbeidsgruppe ledet av seksjonsleder Jørn Presterudstuen i Politiets sikkerhetstjeneste skulle formulere «noe som binder oss sammen, motiverer oss for å løse samfunnsoppdraget og bidrar til følelsen av å være del av noe som er større enn oss selv».
I Klassekampen torsdag ble ideen om en ny politivisjon møtt med hoderisting blant Stortingets justispolitikere – fra høyre til venstre, med et par unntak.
– Jeg mener dette er bortkastet ressursbruk, sa Høyres Sveinung Stensland.
Også Sp og Frp stilte seg uforstående til at politiet skulle «mangle» en visjon. Men Arbeiderpartiet og Venstre stilte seg avventende positiv til visjonsforestillingene:
– Ryggmargsrefleksen min er at jeg er positiv til dette. Det er bra at politiet går i seg selv og vil lage en visjon for tiden vi lever i, mente Kamzy Gunaratnam i Ap.
Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik var heller ikke fremmed for en ny visjon.
– Politiet må jo hele tiden jobbe med å bygge tillit i befolkningen. I den prosessen kan det sikkert også være greit å arbeide med en visjon, sa hun.
– Politidirektoratet besluttet i dag å stanse visjonsprosjektet. Det synes jeg er klokt. Politiet har allerede et klart og tydelig formål i politilovens paragraf én, sier Mehl.
– Dette er rett og slett tullete, sa stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland (SV).
(©NTB)