Menu
Politistyrker på vei inn i Ryanair-flyet fredag ettermiddag. Flyet ble undersøkt av politiets bombegruppe, men det ble ikke funnet noen bombe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Politiet leter etter flere mistenkte blant Ryanair-passasjerene

Politiet leter etter flere mistenkte blant passasjerene om bord i Ryanair-flyet som mottok en bombetrussel fredag. En britisk 51-åring er pågrepet.

Av NTB | 17.07.2020 20:47:42

Økonomi og næringsliv: – En potensiell gjerningsperson kan befinne seg blant passasjerene, og politiet er ikke sikre på at vi har riktig mann, sier jourhavende politiadvokat Nicolas Amilien Simon i Øst politidistrikt til NTB.

Passasjerene får hente bagasjen sin og fraktes til Oslo lufthavn for å gå gjennom passkontrollen, men de er fortsatt anholdt av politiet. 51-åringen ble pågrepet da flyet landet. Han er siktet for grov trussel.

Årsaken til mistanken er opplysninger fra besetningen og andre passasjerer.

– Det disse vitnene har sagt, har ført til at vi er av den oppfatning at dette kan være en mulig mistenkt. Men vi leter etter andre mistenkte blant de 142 passasjerene, sier politiadvokaten.

Den pågrepne mannen sitter fredag kveld i avhør. Han har fått oppnevnt advokat Dag Svensson som forsvarer.

– Krimtekniske undersøkelser vil være rettet mot hvem som har skrevet lappen. Vi forsøker å jobbe så raskt som mulig for å frigi personene som ikke har noe med saken å gjøre, sier politiadvokaten.

Politiet mottok melding om trusselen mot passasjerflyet klokken 11.50 fredag formiddag.

Flyet landet på Oslo lufthavn kort tid senere og ble parkert ved utkanten av flyplassområdet. De 142 passasjerene og seks besetningsmedlemmene ble fraktet vekk i busser, og bombegruppa satte raskt i gang undersøkelser av flyet.

Politiet pågrep samtidig en 51 år gammel britisk statsborger, som de mistenker for å ha stått bak truslene.

– Det er naturlig å se de to hendelsene i sammenheng, og det blir etterforskningsrelaterte spørsmål som vi skal undersøke, sier leder for felles operative tjenester i Øst politidistrikt, Olav Unnestad, til NTB.

Flyet fra Krakow ble tvunget til å lande på Stansted lufthavn i London. To menn på henholdsvis 26 og 47 år ble i etterkant pågrepet av politiet i Essex for å ha stått bak truslene, ifølge BBC. Ingen mistenkelige gjenstander ble funnet på dette flyet.

Også flyet til Oslo tok av fra Stansted flyplass.

De to jagerflyene brøt lydmuren på vei oppover, opplyser forsvaret. Jagerflyene fulgte Ryanair-flyet helt fram til Oslo lufthavn, hvor de fylte drivstoff før de returnerte til Danmark.

Politiets bombegruppe har gjennomsøkt flyet uten å finne en bombe, og krimteknikere var fredag kveld i gang med sine undersøkelser av flyet. Trusselen var skrevet på en lapp som ble funnet på flyets toalett.

Fredagens hendelse knyttes til en lignende situasjon tidligere i uken da det ble funnet en lapp med en bombetrussel om bord i et Ryanair-fly fra Krakow til Dublin. Også denne lappen ble funnet på toalettet.

To danske F-16 jagerfly ble fredag formiddag observert på vei nordover i svært høy hastighet over Jylland, og det danske forsvaret bekreftet at flyene var blitt sendt opp til passasjerflyet over Skagerrak.

Flere nyheter: