Menu
Ulykken skjedde på E4 ved Markaryd sør i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Politiet: Ingen tegn til attentat bak Vilks-ulykken

Det er ikke noe som tyder på at den svenske kunstneren Lars Vilks ble utsatt for et attentat, men politiet vil likevel å utelukke dette gjennom etterforskning.

Av NTB | 04.10.2021 11:37:53

Ulykker og naturkatastrofer: – Det er ingenting som tyder på at det er tilfellet, men vi ønsker likevel å kunne stenge den døren i etterforskningen, sa Stefan Sintéus, sjef for den regionale etterforskningsenheten på en pressekonferanse mandag.

Den kontroversielle kunstneren Lars Vilks (75) omkom i en trafikkulykke utenfor Markaryd i Småland søndag. To politimenn i bilen mistet også livet på stedet.

Den sivile politibilen skal ifølge vitner ha holdt svært høy fart da den kom over i motsatt kjørefelt og kolliderte med et vogntog. Det oppsto en voldsom brann i vraket.

Lastebilsjåføren ble fraktet til sykehuset med ukjente skader, men overlevde. Sjåføren er avhørt av politiet på sykehuset. Politiet mistenker foreløpig verken føreren av lastebilen eller de to politimennene for å bevisst ha forårsaket ulykken.

Politiet vet ennå ikke årsaken til at politibilen, som veide 4,5 tonn, kom over i feil kjørefelt. Fartsgrensen er på 110 kilometer i timen på åstedet.

Nødetatene har konstatert at det skal veldig mye til for at et kjøretøy kan passere over i det andre kjørefeltet der feltene er delt med wiregjerder, slik de var på denne veistrekningen.

Slike ulykker er «veldig, veldig uvanlige», sier pressesjefen for Trafikverket i Sverige.

– Vi har funnet rester av dekkene, og vi undersøker mulighetene for at det kan ha vært en eksplosjon i dekkene eller lignende, sier han,

Politiet har innledet etterforskning for å undersøke mulighetene for uaktsomt drap.

– Jeg ble kontaktet av politiet i går og overtok hovedetterforskningen søndag kveld. De rutinemessige etterforskningsskrittene er i gang, sier påtaleansvarlig Kajsa Sundgren i Malmö-politiet til Aftonbladet.

– Det er traumatisk for teknikerne på stedet, og vi sørger for krisestøtte for de kollegaene våre som jobbet der i går og i natt, sier han.

Hendelsen har vekket oppsikt både i Sverige og de nordiske landene. Sintéus sier at kondolansene har strømmet inn fra hele landet.

– Over hele landet flagger vi på halv stang, og klokken 12 blir det ett minutts stillhet for å hedre de omkomne, sier Sintéus.

Tegningen ble møtt med sterke reaksjoner og ble nektet vist på andre utstillinger, blant annet i Moderna Museet i Stockholm, men den ble trykket i avisen Nerikes Allehanda.

Vilks mottok drapstrusler i etterkant av dette, og blant annet utlovet al-Qaida en belønning på 100.000 dollar til den som tok livet av ham.

I 2015 ble Vilks utsatt for et terrorangrep i København, da som deltaker i et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet. Vilks kom uskadd fra angrepet, men den danske dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard ble skutt og drept og tre politifolk ble skadd.

Vilks var på vei hjem fra Stockholm der han hadde vært hjemme hos TV-profilen Stina Dabrowski på middag, da ulykken skjedde.

Bilens høye fart kombinert med tyngden kan være årsaken til at bilen kjørte gjennom sperringene, ifølge Sintéus.

Krimteknikere og andre mannskaper arbeidet på ulykkesstedet søndag kveld og natt til mandag. Sintéus sier at det er et svært omfattende arbeid som ennå pågår på stedet mandag.

De to politimennene hadde i flere år arbeidet på heltid med å beskytte Vilks, som levde med politivakt etter at han tegnet profeten Muhammed i 2007. I tegningen plasserte Vilks profetens hode på en hund.

Flere nyheter: