Menu
Ti personer omkom i leirskredet i Gjerdrum i romjula 2020. Foto: Torstein Bøe / NTB

Politiet har siktet Gjerdrum kommune etter leirskredet i romjula 2020

Øst politidistrikt har siktet Gjerdrum kommune etter leirskredet i 2020. Bakgrunnen for siktelsen er manglende oppfølging av varsler fra kommunens side.

Av NTB | 02.02.2022 21:20:46

ulykker og naturkatastrofer: – Politiet har gjennom sin etterforskning ikke funnet grunnlag for å sikte noen enkeltpersoner eller foretak for å ha forårsaket skredet i Gjerdrum. Siktelsen omhandler manglende oppfølging fra kommunens side av varsler. Siktelsen sier ikke at kommunen aktivt har forårsaket noe skred eller at det har vært feil i utbyggingsplanlegging eller planprosesser, skriver Øst politidistrikt i en pressemelding.

Det var Romerikes Blad som omtalte siktelsen først.

– Vi avventer nå statsadvokatens avgjørelse og har ingen ytterligere kommentarer til siktelsens innhold, sier politiadvokat Morten Lundén i Øst politidistrikt.

Politiet har siden januar 2021 gjennomført en årsaksetterforskning opp mot jordskredet i Gjerdrum. Cirka 150 personer har avgitt forklaringer, og det er innhentet og gjennomgått rundt 55.000 dokumenttitler, framgår det av pressemeldingen.

Politiet skriver videre at Gjerdrum kommune har medvirket åpent til etterforskningen, og at de har hatt et godt samarbeid underveis.

Det var natt til onsdag 30. desember 2020 at et område på 300 ganger 700 meter raste ut i Nystulia i Ask sentrum i Gjerdrum. Omtrent 1,35 millioner kubikkmeter kvikkleire ga etter. 14 bygninger med 31 boenheter forsvant i skredet. Ti personer omkom, og ti personer ble skadd i hendelsen.

Et ekspertutvalg som skulle granske ulykken, ble i etterkant satt ned av regjeringen. I en delrapport som ble lagt fram 29. september 2021, ble det slått fast at skredet skyldtes erosjon i Tistilbekken, nederst i Nystulia.

Hvorvidt forholdene som er beskrevet i siktelsen vil medføre straff, er noe statsadvokaten nå skal ta stilling til.

Gjerdrum kommune har invitert til pressekonferanse torsdag klokka 10 på kulturhuset i Ask. Det er samtidig ventet at politiet vil uttale seg om siktelsen torsdag.

Flere nyheter: