Menu
Slik ser det ut etter det i natt ble avfyrt flere skudd i 1.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der to ble drept og flere ble skadd. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet etterforsker skytingen i Oslo som terror

Skytingen ved to utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag etterforskes som terror av politiet.

Av NTB | 18.06.2022 08:30:59

Kriminalitet og rettsvesen: Det skriver de i en pressemelding ved 8.30-tiden lørdag morgen.

– Oslo politidistrikt har satt stab i forbindelse med hendelsen. Politiet vil komme med ytterligere informasjon og innkaller til en pressekonferanse på politihuset Grønland klokka 9, skriver de i pressemeldingen.

To personer er døde, og 19 personer er skadd og har hatt behov for helsehjelp etter den alvorlige hendelsen ved utesteder på C.J. Hambros plass i Oslo sentrum natt til lørdag. Politiet har pågrepet en antatt gjerningsperson.

– Vi jobber aktivt med undersøkelser og forberedelser til avhør. Mannen er undersøkt av teknikere. Det er standard prosedyre i forbindelse med sporsikring, sier krimleder Roger Hjertø i Oslo politidistrikt til VG.

Ifølge NRK og VG er mannen kjent for politiet fra tidligere.

Politiet tror det bare var én gjerningsperson. Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen for å se etter et mulig motiv for hendelsen, blant annet mannens bolig.

Politiet bekrefter at to personer ble drept på utestedet. Politiet bekrefter også til NTB at det trolig var der skytingen startet.

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz’ gate til homsepuben London. Flere vitner forteller til NTB at pridefeirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

Det er flere åsteder, ifølge politiet, og et stort område er sperret av. I morgentimene lørdag var de grundige tekniske undersøkelsen godt i gang. Det er satt opp en rekke markører for å markere funn og lignende.

Kort tid etter at skytingen startet, løp folk ut i gata i panikk og ba andre komme seg vekk fra området. Det ble avfyrt en rekke skudd. Politiet har kontroll på to skytevåpen som ble brukt.

Det kunngjorde Oslo Pride lørdag morgen. De opplyser at de avlyser etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier leder Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride og leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, i en pressemelding.

Tidligere lørdag morgen har politiet opplyst at mannen ennå ikke er avhørt.

Skytingen startet i 1.15-tida da mannen kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

I forbindelse med skytingen er lørdagens Pride-parade, samt Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyst.

Flere nyheter: