Menu
Da NTB var på stedet ved 1-tiden natt til søndag var det ikke lenger synlige flammer fra brannen i firemannsboligen i rasområdet i Gjerdrum. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet ber om tips etter brann i rekkehus i skredområdet i Gjerdrum

Politiet ber om tips etter brannen i et rekkehus i skredområdet på Ask i Gjerdrum natt til søndag. Personer skal ha blitt observert i området.

Av NTB | 19.12.2021 09:38:58

Ulykker og naturkatastrofer: Brannen i et rekkehus i det evakuerte skredområdet på Ask i Gjerdrum ble slukket natt til søndag. Huset står rett ved skredkanten og var fraflyttet.

Klokka 9.27 søndag morgen etterlyste politiet tips i saken.

– Politiet har informasjon om at det er observert personer i området hvor det brant. Vi ønsker å komme i kontakt med dem. Vi ønsker også vitneobservasjoner av biler og personer som har vært i området i det aktuelle tidsrommet, skriver Øst politidistrikt.

– Vi har ingen formening om hva som er skjedd, men vitner har opplyst at de observerte flere personer i området i det aktuelle tidsrommet for brannen, sier operasjonsleder Svein Walle i Øst politidistrikt til NTB.

Han sier det er uklart om personene som ble sett, befant seg innenfor eller utenfor sperringene som er satt opp i området etter leirskredet for ett år siden.

Brannen startet i et rekkehus med fire boliger. Øst 110-sentral opplyste først at de ville la huset brenne ned, siden det ble vurdert som for risikabelt for brannmannskapene å arbeide innenfor det avsperrede området.

Til å begynne med var det uklart om det kunne brukes vann i slokkearbeidet, men det ble det etter hvert gitt klarsignal for. Siden ble det også satt inn en slokkerobot i arbeidet.

13 personer ble reddet opp av rasgropen i løpet av de første timene, men ti personer mistet livet. Flere av dem var savnet over lengre tid før de ble funnet omkommet. Den siste omkomne ble funnet 25. mars.

– Det er lite som skal til før det vekker engstelse og frykt i det området. Vi har et ressurssenter som har drevet med psykososial oppfølging etter raset i fjor, og de har nå åpnet dørene i Kulturhuset, forteller ordføreren, som legger til at det allerede har begynt å komme folk til huset.

Politiet har ikke ønsket å si noe om mulig brannårsak. Lørdag kveld avviste operasjonsleder Finn Håvard Aas at politiet hadde fått meldinger om fyrverkeribruk i området.

Politiet ble varslet om brannen via 110-sentralen klokken 22.40 lørdag kveld. Ved 0.30-tiden meldte brannmannskapene på stedet at de var over i en etterslokkingsfase. Ved 7-tiden i morges var brannen helt slokket og stedet sperret av i påvente av at politiets etterforskere skal undersøke stedet.

Et av norgeshistoriens største kvikkleireskred gikk på Ask i Gjerdrum 30. desember 2020. Et område på 300 ganger 700 meter raste ut, og 14 bygninger med 31 boenheter forsvant i skredet. Enkelte bygninger ble flyttet opptil 400 meter.

Ordfører Anders Østensen i Gjerdrum sa natt til søndag til NRK at kommunen hadde satt inn ekstra ressurser for å møte innbyggernes behov i forbindelse med brannen.

(©NTB)

Flere nyheter: