reklame for Sheiken Bowling
Menu
Sju personer ble sendt sykehus etter at de trolig ble kullosforgiftet på en fest i en bunkers på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Politiet: Alvorlig og kritisk for flere etter ulovlig fest i Oslo

Sju personer er sendt til sykehus etter at de ble kullosforgiftet på en fest med opptil 80 deltakere i en grotte på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag.

Av NTB | 30.08.2020 06:22:58

Ulykker og naturkatastrofer: VG skriver at tilstanden er kritisk for fem personer.

– Opplysningene vi har nå klokken 6 er at tilstanden er alvorlig til kritisk for flere av festdeltakerne, forteller operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

– Sju unge personer ble funnet bevisstløse av en patrulje klokken 3.46 etter en fest i en bunkers i krysset mellom Uelands gate og Collets gate, like ved Lovisenberg sykehus, sier operasjonslederen.

Alle nødetater rykket ut til stedet etter de første meldingene. Politiet har søndag morgen ikke avhørt noen av ungdommene og ikke funnet noen ansvarlige for arrangementet.

De har ifølge politiet tatt seg ulovlig inn i bunkersen, som har vært avlåst og stengt.

– Det er en inngang som er brutt opp, man må klatre litt for å komme dit, sier han.

Kråkenes sier at en patrulje fra politiet tilfeldigvis kom over en rekke omtåkede ungdommer i strøket og så fant de sju som måtte ha helsehjelp. Deretter ble evakuering og livreddende førstehjelp satt i gang.

Brannvesenet målte oksygennivået på stedet til 16 prosent etter evakueringen. Kombinert med et høyt innhold av co2 i luften kan det være farlig. Normalt er oksygennivået i tørr luft 21 prosent.

– Det skal også ha blitt brukt narkotika på festen. Kombinasjonen av dårlig luft, alkohol og narkotika er ikke heldig. Flere forlot festen før politiet kom, sier Kråkenes.

Søndag morgen melder Oslo universitetssykehus at alle som har vært til stede på festen må oppsøke legevakten for måling av blodgass.

Han vet ikke vet hva lokalet brukes til ellers eller hvordan den mistenkte forgiftningen kan ha skjedd, men politiet tror kullosen kan stamme fra et bærbart aggregat som ble brukt til å skaffe strøm til festen.

Politiets innsatsleder på stedet, Arve Røtterud, sier at det har vært en rave-fest i forbindelse med en fødselsdagsfeiring. Han omtaler bunkersen som en grotte.

– En av patruljene våre ble vinket til av noen som følte seg dårlig og trengte hjelp. Mens patruljen hjelper til og snakker med personen kommer det flere ut av grotten, forteller han.

– Men vi har snakket med et par deltakere. Det kan ha vært opp mot 80 deltakere på festen. Anslagene varierer mellom 30 og 80 personer, sier operasjonslederen.

– Det skal ikke være flere der inne nå, sier Kråkenes til NTB ved 4.30-tiden.

Flere nyheter: