Menu
Voldelig demonstrasjon ved Irans ambassade i Oslo – flere har forsøkt å ta seg inn. To personer er lettere skadd. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet: 30–40 personer er pågrepet etter voldelige demonstrasjoner ved Irans ambassade i Oslo

Politiet sier de har gjenopprettet kontroll på eiendommen etter voldelige opptøyer ved Irans ambassade i Oslo. De har også pågrepet 30-40 personer.

Av NTB | 29.09.2022 14:51:10

Kriminalitet og rettsvesen: Samtlige kjøres til arresten.

– Status per nå er at vi har opprettet kontroll på området tilhørende ambassaden. Det er ingen uvedkommende der inne nå, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB.

Han sier to personer er lettere skadd i forbindelse med demonstrasjonen. Om dette er demonstranter eller forbipasserende, er uklart.

– De to skadde får tilsyn av ambulansepersonell, sier operasjonslederen.

– Det er ikke meldt om skader på politipersonell. Men det er skade på fasade og gjerder tilhørende ambassaden, sier Stokkli.

Det var ved 14-tiden politiet meldte at det pågikk en demonstrasjon ved den iranske ambassade hvor «mange» opptrådte voldelig og utagerende. Flere skal også ha forsøkt å ta seg inn på ambassaden.

Politiet rykket ut med betydelige ressurser.

– Det er kastet stein mot ambassaden, og flere har prøvd å ta seg inn. Vi er der med et betydelig antall politifolk, og har ikke kontroll på situasjonen, men begynner å få det. Vi vet ikke om det er skadde, sa Stokkli til NTB.

Til VG sa han at det var rundt 100 personer på stedet.

Gruppen Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran (IPFFI) hadde imidlertid varslet en demonstrasjon ved ambassaden fra klokka 17 torsdag.

– Vår aksjon er en liten del av verdens omfattende protester mot presteregimet i Iran etter at moralpolitiet drepte Mahsa Amini, en 22 år gammel kvinne. Dette utløste et omfattende folkeopprør over hele landet. Folk i Iran viste sin avsky og ønsket å styrte mulla-regimet for å etablere en sekulær, demokratisk og fri styreform i Iran, heter det i en pressemelding fra gruppen.

Tidligere torsdag skjerpet Utenriksdepartementet (UD) reiserådet for reiser til Iran. De ber nordmenn om å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landet.

Han bekrefter at politiet har brukt tåregass for å kontroll på situasjonen.

Ifølge politiet var torsdagens demonstrasjon ikke varslet på forhånd.

Det har vært store demonstrasjoner i Iran de siste to ukene etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde mens hun var anholdt av moralpolitiet. Mange er drept av regimet under disse demonstrasjonene.

Flere nyheter: